Nätroger i påse
Tullverket visar upp droger, dopingpreparat och vapen som hittats under kontrolloperation Nätdroger. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Fler dödliga nätdroger narkotikaklassas

"Väldigt farliga på grund av doseringsproblematiken"
0:33 min

Efter flera dödsfall omklassificeras fyra substanser från "hälsofarlig vara" till narkotika.

Samtliga fyra är varianter av fentanyl som tillhör gruppen syntetiska opioider. Dessutom narkotikaklassas två nya substanser.

Simon Dunne på polisens forensiska center säger att den här typen av nätdroger ofta är väldigt farliga på grund av doseringsproblematiken.

– Om man doserar mängden man vanligtvis missbrukar kan man lätt överdosera, så det finns en stor fara med den här typen av substans, säger han till Ekot.

Åtgärden är en del i arbetet med att komma åt problematiken med nätdroger, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

"För regeringen är det oerhört viktigt att minska narkotikadödligheten, där arbetet med att se över vilka substanser som ska narkotikaklassas är prioriterat. Att vi är snabba är en viktig del", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar.

Att substanserna narkotikaklassas betyder att det blir olagligt att bruka dem och att straffen för olovlig hantering av dem blir strängare.

De fyra substanser som tidigare har betecknats som hälsofarliga  och nu blir narkotikaklassade är metoxiacetylfentanyl, cyklopropylfentanyl, THF-F och 4F-iBF. Substanserna är varianter av fentanyler och tillhör gruppen syntetiska opioider.

Utöver det förklaras ytterligare åtta nya substanser som hälsofarlig vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".