Nicolás Maduro håller i ett papper
Venezuelas president Nicolás Maduro Foto: AFP/TT/Venezuelan Presidency

Venezuela allt närmre en statsbankrutt

2:03 min

I Venezuela säger president Nicolás Maduro att landet nu vill omförhandla sina lån. Venezuela går allt närmre en statsbankrutt, något som regeringen skyller på det låga oljepriset och omvärldens ekonomiska sanktioner.

– Efter dagens avbetalning så kommer Venezuela begära en omförhandling av sina lån. Vicepresident Tareck el-Aissami kommer inleda samtal med våra långivare om att omstrukturera skulderna, sa Nicolás Maduro i ett TV-sänt tal i går.

Bredvid honom stod just Tareck el-Aissami, som står på USA:s sanktionslista anklagad för korruption. Han ska nu leda en kommission vars uppgift är att undvika en venezolansk statsbankrutt.

– Vi kommer göra allt vi kan för att bekämpa den här blockaden och ekonomiska förföljelsen som vi utsatts för, sa Nicolás Maduro.

Att Venezuela har problem med att betala sina lån, på motsvarande 1300 miljarder kronor, är ingen nyhet. Landet har stora skulder och har den senaste tiden tvingats be om nödlån från Ryssland för att kunna betala av sina utlandsskulder.

Regeringen hävdar att krisen enbart beror på det låga oljepriset, och anklagar oppositionen för att driva kampanj mot Venezuela i utlandet. USA skärpte nyligen sina ekonomiska sanktioner mot den venezolanska regeringen. Amerikaner och amerikanska företag tillåts inte längre hantera nya lån till Venezuela eller landets oljebolag PDVSA. Det kan försvåra Maduros försök att omstrukturera skulderna, eftersom amerikanska banker inte kan delta i förhandlingarna.

Den venezolanska oppositionen menar att krisen är orsakad av regeringens ekonomiska politik. De har reglerat den privata sektorn hårt och infört strikta valutakontroller som strypt importen av mat och mediciner, men också av varor som behövs i den inhemska industrin – det som finns kvar av den.

I dagsläget producerar Venezuela nästan bara olja. Frågan är hur länge Kina och Ryssland kommer hålla Nicolás Maduro under armarna. Hittills har Venezuelas regering betalt dem med olja, men även oljeproduktionen har minskat de senaste åren.

Efter Maduros besked att lånen ska omförhandlas så sjönk värdet på de venezolanska statsobligationerna kraftigt. Om Venezuela tvingas ställa in betalningarna kommer det leda till den allvarligaste statsbankrutten i Latinamerika sedan Argentina gick i konkurs 2001.

Under fredagen meddelade vicepresident Tareck el Aissami att man har kallat sina utländska fordringsägare till ett möte den 13 november. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista