Rikspolischef Dan Eliasson intervjuas efter mötet med justitieutskottet 21 september.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Christine Olsson/TT

JK inleder förundersökning mot polisen

"Det är en känslig sak"
1:28 min

Justitiekanslern har beslutat om en förundersökning för att undersöka om någon inom polisen har lämnat ut en allmän handling i strid med försvarssekretessen.

Ärendet kan ha koppling till en granskning som Ekot nyligen gjorde.

Enligt justitiekanslern Anna Skarhed är det för tidigt att redan nu säga om det är ett brott mot sekretessreglerna.

– Nej, det vet man ju inte förrän det är prövat i slutänden. Det man gör när man inleder en förundersökning, vilket ju det här är, det är att det finns en misstanke om brott mot tystnadsplikt, säger hon.

Polisens anmälan till JK skedde direkt efter att Ekot i en granskning rapporterat att rikspolischefen Dan Eliasson beslutat att ge ett privat företag tillgång till hemliga uppgifter i polisens löne- och personalsystem.

Men JK säger inget om förundersökningen har samband med Ekots rapportering.

– Jag kan inte ge dig några uppgifter, inte mer än det som finns i beslutet. Du får inte några mer svar av mig i dag.

Den här förundersökningen handlar inte om rikspolischefens agerande. Det utreds av en annan åklagare.

Anna Skarhed är i dagsläget inte heller säker på om detta där ett brott mot försvarssekretessen.

– Det är också något som kommer att bedömas under vägen. Men jag skulle inte ha fattat beslutet om jag inte trodde det i dagsläget, naturligtvis, säger hon.

Att undersöka om en offentligt anställd person lämnat ut en allmän handling eller på något sätt läckt information är en känslig sak som rör meddelandefriheten och mediernas självständighet.

– Ja, det är en känslig sak. Men samtidigt finns det en gräns där våra regler om sekretess kommer in. I vissa fall är uppgifterna så skyddsvärda att man faktiskt inte får lämna över dem, ens till en journalist, säger JK Anna Skarhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".