bildsplit på skyltar och man i kostym.
Foto: TT/Montage Sveriges Radio.

Nordkorea väntas stå i fokus när Trump inleder Asienresa

Den längsta Asienresan för en amerikansk president på 25 år
1:46 min

USA:s president Donald Trump har nu inlett en lång rundresa i Asien. Han kommer att besöka fem länder i östra Asien, och konflikten med Nordkorea väntas stå i fokus under resan.

Detta är den längsta Asienresan en amerikansk president företagit på över 25 år. I en tid av framflyttade kinesiska positioner i området, och en allt mer upptrappad konflikt med Nordkorea vill Trump visa att USA prioriterar östra Asien.

Vissa menar att Trump dessutom genom sin resa vill flytta fokus från den utredning om kontakter med Ryssland som just nu företas mot Vita huset och mot personer knutna till Trumps presidentvalskampanj.

Trump kommer att inleda sin resa med besök i Japan och Sydkorea. Målet är att stärka alliansen med länderna och skapa enighet i konflikten med Nordkorea. Därefter skall Trump resa till Peking för att träffa Kinas ledare Xi Jinping. Trump vill förmå Xi och Kina att sätta hårdare press på Nordkorea.

Efter att det kinesiska kommunistpartiet nyligen hållit kongress i Peking har Xi Jinping ett starkare grepp om makten än vad någon kinesisk ledare haft på flera decennier. Xi kommer bedömt inte låta sig pressas till varken det ena eller det andra.

Trump och hans diplomater kommer att behöva fingertoppskänsla i samtalen med de kinesiska ledarna, i synnerhet efter att Trump under sin presidentvalskampanj hårt kritiserade Kina.

Efter kinabesöket kommer Trump att delta i ett APEC-möte i Vietnam, och därefter ett ASEAN-möte i Filippinerna. Vissa av medlemsländerna i de båda samarbetsorganisationerna har på senare tid närmat sig Peking. Det finns i regionen samtidigt även en oro för ett ekonomiskt och militärt allt starkare Kina.

Trump skulle egentligen inte delta i ASEAN-mötet, men efter kritik om att Kina då skulle få möjlighet att flytta fram sina positioner ännu mer, meddelade Vita Huset igår att Trump har ändrat sig och kommer att delta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".