Robert Mueller och Trump.
Foto: J. Scott Applewhite och Evan Boggs/TT

Republikaner i USA:s kongress kräver Muellers avgång

1:26 min

I USA fortsätter utredningen om Trump-administrationens tidigare kontakter med Ryssland. Samtidigt kräver tre republikanska ledamöter i representanthuset att den särskilde utredaren avgår.

Kravet kommer efter en stormig vecka då den tidigare FBI-chefen Robert Mueller lagt fram sina första åtal i Rysslandsutredningen.

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och ytterligare en medarbetare står åtalade för allvarlig ekonomisk brottslighet och för att ha agerat i strid med amerikanska intressen - brott som ska ha begåtts främst i andra sammanhang än under kampanjarbetet.

Men hela utredningen är ett stort irritationsmoment för administrationen, president Donald Trump och Republikanerna, inte minst som ett tredje åtal kopplar en annan kampanjmedarbetare till möten med ryska intressenter.

Och medan Trump - gång på gång - har förnekat att han kommer att försöka avsätta Mueller kräver nu tre republikanska kongressledamöter Muellers avgång.

Skälet är att Mueller, enligt kongressledamöterna, ska befinna sig i en intressekonflikt.

Detta eftersom han var FBI-chef samtidigt som Obama-administrationen godkände försäljning av ett kanadensiskt bolag till Ryssland - ett bolag som ägde 20 procent av USA:s urantillgångar.

Demokraterna avfärdar kravet som politiskt och ett sätt att flytta fokus från den pågående utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista