Tre personer med mikrofoner framför sig.
Den katalanske avsatte presidenten Carles Puigdemont. Foto: Aurore Belot/TT.

Osäkert när och om Puigdemont ska utlämnas till Spanien

1:18 min

Efter att Spanien utfärdade en arresteringsorder i fredags mot den katalanske, avsatte presidenten Carles Puigdement är det osäkert när och om en utlämning kan komma att ske från Belgien.

Orsaken är helt enkelt att den belgiska rättsprocessen beräknas ta tid.

Efter att Puigdemont kom hit till Bryssel i måndags så har det spekulerats vilt om hur de rättsvårdande myndigheterna, både här i Belgien, men också i Spanien, ska kunna samarbeta.

Puigdemont har upprepade gånger sagt att han vill samarbeta med det belgiska rättssystemet men att han inte har något förtroende för det spanska.

I Spanien riskerar den 53-årige avsatte presidenten för Katalonien 30 års fängelse, han är misstänkt för bland annat uppvigling och uppror mot de spanska myndigheterna och mot landet Spanien.

Vad som händer nu är att en belgisk domare ska besluta om belgisk polis ska gripa Puigdemont och de fyra andra politiker från Katalonien som finns här. Därefter har de 24 timmar på sig att själva infinna sig hos polisen eller vid en domstol.

Förhoppningen från spanska myndigheter är sedan att ett utlämnade kan gå på bara någon dag, men ingen här i Bryssel tror att det kommer att gå så fort.

Orsaken är att den advokat som Puigdemont anlitat anses vara en expert på just sådana här utlämningsprocesser, och har i en rad tidigare rättsfall gjort åtskilliga överklaganden som försenat utlämningarna rejält.

Puigdemot själv sade så sent som i går kväll att han är beredd att stanna i Bryssel och bedriva hela valkampanjen från Belgien inför valet i Katalonien den 21 december, om så krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista