Två män
Saad al-Hariri till vänster Foto: HUSSEIN MALLA

Libanons premiärminister Saad al-Hariri avgår

Hör mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén om beskedet
1:54 min

Libanons premiärminister, 47-årige Saad Hariri, har överraskande avgått. Hariri, son till den mördade tidigare premiärmininster Rafik Hariri, sade att han fruktade för sitt liv och la skulden på Iran och Hizbollah.

Det överraskande beskedet, som tillkännagavs medan Hariri besökte Saudiarabien, väntas öka spänningar och öka ovissheten i Libanon.

Hariri sade att han har anledning att frukta för sitt liv och att stämningen i libanon i dag liknar den som rådde inför mordet på fadern, Rafik Hariri, 2005.

Uttalandet tv-sändes från Saudiarabiens huvudstad Riyadh och enligt Saudiska mediauppgifter överlevde Hariri ett attentatsförsök i Beirut för bara ett par dagar sedan.

Hariri gick till hårt angrepp mot Iran, den ondska landet sprider, som han sade, och mot Libanons iranstödda Hizbollahmilis. Hariris överraskande avgång kom som ett bombnedslag i Libanon, där det alltid finns anledning att frukta för instabilitet i den delikata politiska och religiösa balansen - där landets president alltid är kristen, premiärministern sunnimuslim och parliamentets talman shiamuslim.

Hittills har regeringen i stort sett lyckats skydda landet från effekterna av kriget i Syrien - trots djupa motsättningar mellan shiamuslimska Hizbollah, som strider för Assadregimen i Syrien och sunnimuslimer som Hariri själv som generellt har stått närmare rebellsidan. Nu ökar spänningar och ovisshet.

Många bedömare kopplar Hariris avgång till de Hizbollahfientliga uttalanden som gjorts i Saudiarabien de senaste dagarna och den giftigt anti-iranska retorik som den unge impulsive Saudiske kronprinsen Bin Salman står för.

"Spänn fast säkerhetsbältet" skrev en kommentator. Om Saudiarabiens syfte är att trappa upp konfrontationen med Iran, så väntar en skakig period i Libanon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".