Peter Pilz
Peter Pilz. Foto: Ronald Zak/AFP

Trakasserianklagad toppolitiker i Österrike avgår

Anklagelser om ett 40-tal fall av sextrakasserier
1:25 min

Efter anklagelser om sexuella trakasserier meddelade den mångårige österrikiske politikern Peter Pilz att han hoppar av sitt mandat i parlamentet. Han tillbakavisar anklagelserna som kommer från en tidigare medarbetare, men kommer inte att ta den plats i parlamentet som han vann i valet för tre veckor sedan.

Ryktena har surrat ett tag, och efter att ytterligare konkreta anklagelser om sexuella trakasserier blev kända igår, beslutade Peter Pilz att inte anta sitt mandat. Beslutet kom strax innan det nyvalda parlamentets högtidliga öppnande nästa vecka.

Skandalen slår höga vågor i det politiska Wien, där den mångårige gröne politikern Peter Pilz, var känd och uppskattad för utredningen av stora korruptionsskandaler.

I våras lämnade han överraskande de gröna. Orsaken sades vara interna konflikter och en placering långt ned på listan till parlamentsvalet. Han grundade då ett nytt parti och lyckades med listan Pilz vinna åtta mandat, medan de gröna åkte ut efter drygt 30 år i parlamentet och idag är ett parti i spillror.

Anklagelserna om ett 40-tal fall av sextrakasserier från en tidigare medarbetare sätter nu de interna partikonflikterna i ett helt nytt ljus.
Händelserna anmäldes i början av förra året till motsvarande Diskrimineringsombudsmannen, som bedömde dem som allvarliga och trovärdiga.

Efter en förlikning drogs anmälan tillbaka och det blev ingen rättslig prövning. Pilz beskyller nu sitt tidigare parti de gröna för hämndlystnad, till följd av det bittra valnederlaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".