EU-minister Ann Linde
EU-minister Ann Linde. Foto: Maja Suslin/TT

EU-minister Ann Linde: EU gör rätt som inte lägger sig i

1:18 min

Sveriges EU-minister Ann Linde (S) tycker att den Europeiska unionen har gjort rätt som inte har lagt sig i den spanska konflikten i Katalonien.

Detta trots att många, särskilt bland de katalanska självständighetsivrarna, har frågat efter EU.

– Om EU ska ha någon roll så måste Spanien be om det, till exempel säga att "vi vill ha hjälp med samtal". Annars kommer inte EU att göra någonting, säger Ann Linde.

I nuläget blir konflikten i Katalonien allt mer infekterad, efter att åtta katalanska politiker har fängslats och Spanien har utfärdat en arresteringsorder på fem andra katalanska politiker som tagit sin tillflykt till Belgien, bland dem den förre regeringschefen Carles Puigdemont.

Hör hela lördagsintervjun med EU-minister Ann Linde här

Kritiska röster har höjts för att EU på ett tidigt stadium borde ha ingripit med medlande initiativ för att lugna ner situationen.

I Lissabonfördraget står det att EU ska respektera medlemsstaternas rätt att upprätthålla lag och ordning över sin egna territorier och Ann Linde tycker alltså att unionen har agerat på rätt sätt.

– Jag tror att vi ska vara väldigt glada för att EU-Kommissionen håller sig till de regler som finns. Vi vill inte ha ett EU som lägger sig i massor med saker som man inte ska lägga sig i, och i så här känsliga frågor, som gäller det egna landets konstitution, där tror jag att vi tjänar väldigt mycket på en försiktighet, så jag tycker faktiskt att EU har gjort rätt i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista