Tanganyika
Många har endast myggnät som skydd och regnet är på väg. Foto: NRC/Prince Lumueno

Hundratusentals har flytt nya strider i Kongo-Kinshasa

"Man måste få mer resurser, människor kommer ju att dö här i massor annars"
1:45 min

I Tanganyikaområdet i östra Kongo-Kinshasa pågår just nu en omfattande flyktingkris. Hundratusentals människor har förlorat sina hem på grund av nyligen intensifierade strider mellan miliser tillhörande folkgrupperna Twa och Luba.

Flyktingarna bor nu i synnerligen undermåliga flyktingläger, och är i akut behov av hjälp, säger svenska Ulrika Blom, Norska flyktingrådets landsdirektör i Kongo-Kinshasa, som i veckan besökt området.

– Tanganyika har nu det senaste året dragits in i den större konflikt som pågår i Kongo-Kinshasa och som nu har spridit sig. Tanganyika har inte tidigare haft så stort humanitärt behov som nu, och nu räknar man med över 500 000 nya internflyktingar som måste få assistans, säger Ulrika Blom.

Ulrika Blom och det norska flyktingrådet uppskattar att av den halva miljon människor i området tvingats som fly från sina hem, saknar nu över 80 procent tillgång till rent dricksvatten. Det råder även brist på mat och mediciner, och folk har inte tak över huvudet eller ens tält, säger Ulrika Blom.

– Man har bara små stråhyddor som man byggt med lite pinnar. Man får inte plats med många personer i en sådan liten hydda och man bor väldigt tätt. Det har redan varit många bränder i de här områdena, det är väldigt farligt, säger hon.

– Det finns även andra läger där man inte haft möjligheter att bygga stråhyddor utan man har bara ett litet moskitnät, och det innebär ju att man kommer att ligga i leran här när regnet väl kommer, säger Ulrika Blom.

Flera områden i Kongo-Kinshasa är svårt konfliktdrabbade, området i Tanganyika är enkom ett av dem. FN har nyligen deklarerat att den humanitära krisen i Kongo-Kinshasa nu ligger på nivå tre. Förutom Kongo-Kinshasa är det bara Syrien, Irak och Jemen som ligger på den nivån.

Men till skillnad från konflikterna i i synnerhet Syrien och Irak har Kongo-Kinshasa fått relativt lite uppmärksamhet internationellt. Och bland annat det har lett till för lite hjälp, hävdar Ulrika Blom.

– Kongo är en av de riktigt stora humanitära kriserna i världen. Man måste få mer resurser, människor kommer ju att dö här i massor om inte det sker, säger Ulrika Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".