Skylt olycka halka
Arkivfoto. Foto: Johan Nilsson/TT

Varning för ishalka i norra Sverige

Regn och kyla ger i dag stor risk för halka i södra Norrland under morgonen och förmiddagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Jämtlands och Västernorrlands län.

– Det kan bli riktigt halt på vägarna, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Senare under dagen rör sig nederbördsområdet norrut. En klass 1-varning är utfärdad för snöfall i Västerbottens och Norrbottens inland — där det kan bli tal om stora mängder under eftermiddagen och fram till i morgon.

– Det kan komma upp till tio centimeter snö i Norrbotten och fem centimeter i Västerbotten, säger Lisa Frost.

Efter en typiskt höstregnig oktobermånad bjuder nästa veckas inledning på lite varmare väder än vanligt. Men sedan drar ett regnväder upp igen över Sverige.

Många tyckte att oktober månad var regnig, men nederbördsmässigt var det som normalt i så gott som hela landet, och temperaturen var kanske något över det normala, enligt Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

– Det låg väl ett par grader över det normala främst i Götaland, men för Svealand och upp över Norrland var det ganska normala temperaturer, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI om oktobervädret.

I veckan blir det ganska milt på grund av milda sydvästvindar. Men sedan vrider det om mot mer väst- eller nordvästliga vindar, som för med lite kallare luft igen. Framåt mitten av veckan blir det lite ostadigare väder med nya lågtryck.

– Det är egentligen ett ganska höstlikt väder. Nederbördsområdet ser ut att vandra upp över landet från mitten av nästa vecka och framåt.

Temperaturmässigt ser veckan ut att ligga något över det normala i hela landet, förutom i fjällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista