Allra och Thomas Bodström
Allra och Thomas Bodström Foto: TT/SvD/Jonas Ekströmer/Linus Sundahl-Djerf

Thomas Bodström: Ville utveckla Allra och göra saker bättre

0:39 min

Före detta justitieministern Thomas Bodström valde i Söndagsintervjun att inte svara på om han hade något ansvar för pensionsbolaget Allras aktiviteter som nu utreds av Ekobrottsmyndighethen.

Bodström är inte misstänkt för brott. Han lämnade styrelsen innan det framkom att bolaget misstänks för att ha förlorat 242 miljoner kronor på grund av oegentligheter, som ska ha skett 2011 och 2012.

– Det strider mot allting att nu dra slutsatser från min sida om det som har hänt innan vi vet vad som har hänt, säger Thomas Bodström som inte vill inte gå in på varför han lämnade bolaget med hänvisning till förundersökningssekretess.

Advokaten säger att han tackade ja till styrelseposten just för att kunna styra företaget i rätt riktningen, men gav inga detaljer.

– Det är ju en bransch som är under utveckling och fått mycket kritik, det fanns också kritik sedan lång tid tillbaka om försäljningsmetoder, och då är det ju mer spännande att kunna utveckla och kunna göra saker bättre, säger han.

Det fanns inte någon misstanke mot bolaget när han tillträdde. Thomas Bodström valde konsekvent i Söndagsintervjun att inte svara på om och i så fall hur han som styrelsemedlem hade något ansvar för det förlopp som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

– Man har ett ansvar att bygga upp ett företag och det är i förhållande till hur lång tid och vad man kan åstadkomma under den tiden som man sitter i en styrelse, och det får bedömas här. Om det har skett saker ska det utredas, säger Thomas Bodström.

– Det är saker som ligger väldigt långt tillbaka innan min tid. Om det har fortsatt in i min tid det vet jag inte.

Den forne justitieministern medgav att det fanns anledningar till att han lämnade Allras styrelse, utan att gå in på detaljer.

– Det var saker som hände som fick mig att känna att då vill jag inte vara kvar i den här styrelsen, här vill jag inte stanna kvar längre. 

Thomas Bodström skulle i veckan ha tillträtt som landshövding, men regeringen ångrade sig efter massiv kritik.

– Skulle det vara så att jag hade gjort något fel skulle jag till exempel aldrig ha tackat ja till att bli landshövding och utsatt mig för den granskning som det innebär, säger Thomas Bodström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista