Dayr al-Zawr
Strider i staden Dayr al-Zawr. Bilden är från den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. Arkivbild. Foto: TT

Minst 75 människor döda i gårdagens IS-dåd

Minst 75 människor dödades i gårdagens bilbombsdåd i syriska Dayr al-Zawr, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Minst 75 människor, de flesta flyktingar, dödades i dådet som ska ha utförts av IS, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Omkring 140 människor ska också ha skadats. Bland dödsoffren finns barn.

Dådet, som ska ha utförts av IS, genomfördes bland flyktingar som samlats på östra sidan av floden Eufrat, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Området kontrolleras av de USA-stödda SDF-styrkorna.

Offren för attentatet är människor på flykt undan striderna i den oljerika provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) i östra delen av landet. Rädda Barnen har nyligen beräknat att runt 350 000 människor har flytt undan den senaste tidens strider i området, runt hälften av dem barn.

I fredags rapporterade statlig syrisk tv att regeringsstyrkor återtagit staden med samma namn från IS, som kontrollerat den sedan 2014. Jihadistgruppen har därmed blivit av med ytterligare ett fäste i Syrien, efter att tidigare ha förlorat sin självutropade huvudstad al-Raqqa, omkring 15 mil nordväst om Dayr al-Zawr.

IS kontrollerar nu endast mindre områden i den omgivande provinsen, som till stor del består av ökenlandskap. Även på andra sidan gränsen mot Irak är gruppen hårt ansatt av en Bagdadledd offensiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista