Charlotte Petri Gornitzka.
Charlotte Petri Gornitzka. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Striktare regler för att använda bistånd på hemmaplan

2:02 min

I veckan som gick hölls toppmöte bland världens givarländer om hur framtidens bistånd ska utformas. Mötet hölls i Paris mellan de 30 rika länder som ingår i OECD:s biståndsorgan DAC.

Resultatet blev inga stora förändringar. Och när det gäller till exempel hur bistånd ska användas av företag kommer att fortsätta att diskuteras säger DAC:s svenska ordförande Charlotte Petri Gornitzka som tidigare var chef för biståndsorganet Sida:

– Nej vi kom inte i mål till precis hur standarden ska se ut.

Det är 30 länder som är medlemmar i DAC, OECD:s biståndsorgan. Flera av dem var starka motståndare till att gå med på att införa regler som begränsar hur mycket bistånd som kan gå till företagen. I flera av länderna går merparten av företagssatsningar till egna företag. Det blir en form av exporthjälp.

När det gäller att införa regler som begränsar hur mycket bistånd som får användas till flyktingmottagning i det egna landet fanns också stora förväntningar.

Men här blev det inte heller något resultat säger Charlotte Petri Gornitzka. Men det blir striktare regler vad som får ingå. Till exempel har Sverige låtit administrativa kostnader för Migrationsverket betalas av biståndet. Det blir inte längre möjligt, enligt Charlotte Petri Gornitzka.

– Indirekta kostnader som administration kommer inte att räknas till exempel, säger hon.

Avräkningarna för flyktingkostnader ökar hos givarländerna. Sverige liksom Holland och Österrike har tillhört dem som använt störst del av biståndet till kostnader för flyktingar i det egna landet.

Däremot ökar inte biståndet till utvecklingsländer där över 80 procent av världens flyktingar finns, säger Charlotte Petri Gornitzka.

– Kostnaden i våra egna länder för flyktingmottagande har ökat, medan vi inte i samma utsträckning ser att bistånd till de länder som tar emot många fler flyktingar. Det biståndet ökar inte, säger hon.

Svåra diskussioner fortsätter mellan länderna i DAC. Men det har nu påbörjats en mer öppen process inom den slutna 30-mannaklubb som DAC har kallats.

Vid mötet i veckan bjöds för första gången biståndsorganisationer och andra länders representanter in till förhandlingarna säger Charlotte Petri Gornitzka.

– Vi måste öppna upp för att de globala målen behöver att alla är med och därför var det viktigt för oss nu att mer ha ett möte som kanske förhoppningsvis var mer av en hubb än en sluten klubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista