Akie Abe, Melania Trump, Donald Trump och Shinzo Abe.
Akie Abe, Melania Trump, Donald Trump och Shinzo Abe. Foto: JIM WATSON

Donald Trumps hotfulla varning till Nordkorea

1:50 min

Den amerikanska presidenten Donald Trump kom i dag till Japan som första anhalt på sin tolv dagar långa Asien-resa. En av de viktigaste frågorna som han väntas ta upp på sina samtal i de olika länderna är Nordkoreas kärnvapen. Och vid sitt första framträdande i Japan kom Trump men en hotfull varning till Nordkorea.

– Ingen regim, ingen diktator ska någonsin underskatta USA:s beslutsamhet. Varje gång som det har skett tidigare så har det inte varit roligt för dem, sade Donald Trump.

Han talade inför amerikanska och japanska militärer som jublade åt hans hårdföra tongångar.

Trump nämnde inte Nordkorea vid namn men det är ingen tvekan om att det var det landet han hade i tankarna. President Trump kommer att använda sin resa bland annat till att få en gemensam front med Japan och Sydkorea när det gäller Nordkorea att ta med sig när han senare kommer att besöka Kina. 

Mot slutet av sin resa kommer han sannolikt också att träffa den ryska presidenten Vladimir Putin och också där väntas Nordkorea bli det viktigaste samtalsämnet, kanske tillsammans med Syrien. Vi behöver Putins hjälp när det gäller Nordkorea, sade Trump tidigare i dag.

Den här dagen har annars mest gått åt till att träffa den japanske premiärministern Shinzo Abe. Först gick de nio hål på golfbanan och åt en hamburgerlunch och på kvällen blev det en lite mer formell middag.

Trump och Abe anses ha personligen mycket goda förbindelser och de brukar ofta samtala per telefon. Abe sade före dagens samtal att han hoppas kunna fördjupa de redan goda förbindelserna mellan USA och Japan, inte minst ekonomiskt. Båda länderna förenas också av en önskan att begränsa Kinas allt starkare maktposition i Ostasien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista