Arbetslös genre
Arkivbild. Foto: Mats Andersson / TT

Skolverket försenar insats för unga utan jobb eller studier

1:56 min

Regeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar har fått en trög start. Det framgår av en utvärdering som Statskontoret gjort.

Framför allt är det Skolverket som kommit igång sent. Men det beror främst på regeringens allt för hårda styrning, anser Statskontoret. Och Thomas Rotter, enhetschef på Skolverket håller med.

– Historiskt har ju det regleringsbrev som Skolverket får årligen, varit relativt detaljstyrt under en längre tid. Däremot så vet jag att vi har en ömsesidig vilja, både från regeringen och från oss att få en långsiktig och samlad styrning med ett större helhetsperspektiv, säger han.

Det är inte första gången som Statskontoret kritiserar regeringens detaljstyrning av Skolverket och att detta, citat "har försämrat myndighetens möjligheter att uppnå goda resultat och bedriva en effektiv verksamhet", slut citat.

Den här gången gäller det Skolverkets medverkan i regeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar. Det gäller ungdomar mellan 15 och 25 år och totalt finns det cirka 85 000 individer som befinner sig utan sysselsättning i den åldersgruppen.

Skolverkets uppdrag är att förebygga att unga hoppar av skolan, utan att avsluta gymnasiestudierna. En insats som kombineras med andra myndigheters arbete med de här ungdomar.

Projektet pågår 2016-2018. Statskontoret ska utvärdera hela treårsperioden, och lämna en slutrapport 2019. Nu har man tagit fram en delrapport, men konstaterar att det tagit så lång tid för myndigheterna att komma igång, att det är svårt att utvärdera några effekter. Skolverket har inte kommit igång förrän nu i höst, när bara ett drygt år återstår.

– Jag tycker att det känns som att nu har vi verkligen kommit igång med det här arbetet, säger Thomas Rotter på Skolverket.

Statskontoret anser att projektet bör förlängas eller permanentas för att få en chans till verkligt genomslag. Skolverket instämmer i detta.

– Sedan ser jag det här arbetet som att det kommer att fortsätta, att det på något vis blir en fortsättning. För det här är ingenting som man löser på tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista