Sveriges Radio
Sveriges Radio i Stockholm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Uppgifter: SR-programledare internutreds

0:39 min

Enligt tidningen Expressen anklagas en programledare på Sveriges Radio för sexuella trakasserier och för att ha utsatt flera personer för oönskad uppvaktning.

Företaget bekräftar att en internutredning pågår, men lämnar inga vidare detaljer.

– Jag har inte möjlighet att gå in i några detaljer om vad det gäller, och tänker därför inte heller spekulera kring uppgifter som finns i andra medier, säger Claes Bertilson, presschef på Sveriges Radio.

Utredningen inleddes för cirka tre veckor sedan, efter att uppgifter om anklagelserna lämnats till den närmaste arbetsledningen i den aktuella delen av företaget.

– Den inleddes så fort den aktuella arbetsledningen i den delen av företaget fick kännedom om de här uppgifterna, och agerandet är i linje med det vi ska ha i företaget, nu gör man en ordentlig utredning, säger Claes Bertilson.

Utredningen pågår fortfarande och inga slutgiltiga beslut är tagna men redan nu har företaget vidtagit ett stort antal åtgärder i ärendet. Utredningen genomförs i samverkan med facken på Sveriges Radio, står det i pressmeddelandet.

Enligt tidningen Expressen handlar det om anklagelser om sexuella trakasserier. Personen ska också ha utsatt flera personer för oönskad uppvaktning.

Tidningen skriver också att medarbetare på Sveriges Radio vittnar om hur programledarens beteende fortsatt - trots tillsägelser - och att flera chefer inte tog anklagelserna på allvar förrän efter #MeToo-kampanjen.

Enligt Claes Bertilson har dock uppgifterna varit kända för cheferna först sedan tre veckor tillbaka, och man ska då ha vidtagit åtgärder direkt.

– Utredningen inleddes så fort ledningen fick den typen av uppgifter direkt till sig, säger han.

Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio, säger i en kommentar till Ekot att han tror att den interna utredningen ska vara klar någon gång under den här veckan. Han vill inte spekulera i vad som väntar ifall det skulle visa sig att det finns substans i misstankarna om sexuella trakasserier. Däremot påpekar han att Sveriges Radio har "nolltolerans mot felbeteenden på arbetsplatsen".

- Vi försöker följa policy, regler och arbetsmiljölagen, och agerar utifrån det som åligger oss, säger Björn Löfdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista