Finansminister Magdalena Andersson (S), och en bild från Caymanöarna, ett av skatteparadisen där stora summor, lagligt göms undan för att undgå skatt.
Finansminister Magdalena Andersson (S), och en bild från Caymanöarna, ett av skatteparadisen där stora summor, lagligt göms undan för att undgå skatt. Foto: Alexander Larsson Vierth / TT, AP/TT

Finansministern upprörd över skatteläckan

0:55 min

Under söndagen offentliggjordes delar av den stora läckan av dokument från juristbyrån Appleby, som visar hur kända och rika personer försöker minimera sin skatt. Och även om skatteuppläggen mycket väl kan vara helt lagliga, så är Finansminister Magdalena Andersson upprörd.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt att vi ser en global finansiell elit som tycker sig kunna sväva över våra skattesystem och lägger mycket tid och kraft på att undvika att betala skatt. Det är något som är farligt för våra samhällen eftersom det undergräver den tillit som våra samhällen bygger på, säger finansminister Magdalena Andersson.

Läckan från juristbyrån omfattar miljontals dokument, och de har sedan bearbetats av journalister världen över, i Sverige av nyhetsbyrån TT och Sveriges Television.

Dokumenten visar hur exempelvis politiker och näringslivsprofiler försöker minimera sin skatt. 2 000 svenskar finns med i dokumenten.

Bland annat visade Uppdrag Granskning hur Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv, hade ett skatteupplägg på Malta.

Upplägget är inte olagligt, och Östling skriver i ett mail till Uppdrag granskning att han betalt 180 miljoner i skatt i Sverige och Tyskland sedan 2010.

Förra året var det en annan stor läcka av dokument, Panamapappren, då just skatteplanering exponerades. Uppgifter från den läckan, har gjort att Skatteverket kunnat utreda flera fall, och fatta skattebeslut på totalt närmare 200 miljoner kronor.

Roger Persson-Österman, är professor i finansrätt vid Stockholms universitet, med inriktning på just skatter. Han tror att sådana här läckor och den publicitet det får kan ha en avskräckande effekt, exempelvis efter just Panampappren förra året.

– Enligt mitt förmenande kom det in väldigt mycket självrättelser till svenska Skatteverket och en hypotes är att det hade att göra med de här läckorna. Kanske var människor osäkra och tänkte att det var bäst att berätta om sina pengar i utlandet innan Skatteverket kanske får reda på dem ändå, säger Roger Persson-Österman, vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista