Kyrkoskjutningen i Texas – misstänkte gärningsmannen jobbade tidigare vid flygvapnet

1:38 min

Det kommer nya uppgifter om den skytt som dödade 26 människor i en kyrka i Texas igår. Skottlossningen började utanför kyrkan mitt under pågående bön.

– Gärningsmannen som var helt klädd i svart klev ur sin bil och började skjuta mot kyrkan, och fortsatte sedan skjuta inne i byggnaden, så beskrivs förloppet av chefen för Texas lokala säkerhetsmyndighet vid en presskonferens.

När massakern vara över och mannen var på väg därifrån besköts han i sin tur av en granne till kyrkan, gärningsmannen lyckades ändå köra iväg men hittades senare död i sin bil.

Det rör sig om en 26-årig man, tidigare anställd vid flygvapnet. Därifrån ska han ha fått sparken sedan han dömts för misshandel av sin fru och sitt barn.

Han verkar inte ha någon känd koppling till kyrkan och motivet till massjutningen är fortfarande okänt. Inget tyder hittills på koppling till någon terrororganisation.

President Donald Trump som befinner sig på statsbesök i Japan fördömde dådet därifrån:

– En ondskans handling utförd på en helig plats för bön, det går inte att uttrycka med ord den smärta vi känner, sa Donald Trump som också talade om sorgen och lidandet för de drabbade och deras familjer.

Trump anser inte att det går att skylla dådet på de omdebatterade vapenlagarna i USA.

– Vi har mycket problem med mental hälsa i vårt land, men det här handlar inte om vapen, säger presidenten, som är på besök i Asien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Med ytterligare en masskjutning bara en månad efter den i Las Vegas då 58 människor miste livet kommer debatten om vapenlagarna troligen få ny fart. Gärningsmannen i Texas använde precis som skytten i Las Vegas ett halvautomatiskt vapen, av en typ som kan döda många på kort tid, och går att köpa lagligt.

Om han också använt den utrustning som användes i Vegas för att bygga om vapnet till helautomatiskt finns ännu inga uppgifter. I Texas ska ytterligare vapen också ha påträffats i gärningsmannens bil.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista