Japan
Foto: Koji Sasahara

Trump inleder Asienresa – väntas diskutera Nordkorea med Japans ledare

1:36 min

USA:s president Donald Trump befinner sig i Japan som är det första landet på hans första Asienresa som president.

Besöket koncentreras på militärt samarbete och att pressa Nordkorea att ge upp sina kärnvapen.

Efter att ha tillbringat en solig söndagseftermiddag med Japans premiärminister Shinzo Abe på golfbanan i igår, väntas den amerikanska presidenten Donald Trumps besök kretsa kring Nordkorea.

Abe har fått ett starkare mandat av japanska väljare efter parlamentsvalet i oktober, där han lovade att sätta starkare press på Nordkorea. Donald Trump har besökt en av de amerikanska baserna nära Tokyo och lovat stärka den militära alliansen mellan Japan och USA.

Enligt uppgifter till den japanska tidningen Yomiuri ska Trump och Abe också diskutera hur man tillsammans ska evakuera japanska och amerikanska medborgare från den koreanska halvön om det skulle uppstå en så kallas nödsituation. Det uppskattas finnas omkring 60 000 japanska-  och 200 000 amerikanska medborgare i Sydkorea.

I morgon reser Trump vidare till Seoul i Sydkorea. Regeringen i Sydkorea meddelade i dag att man svartlistat 18 nordkoreanska medborgare, bland annat högt uppsatta personer inom det nordkoreanska bankväsendet i Kina och Ryssland.

Sanktionerna ska försvåra för Nordkorea att fortsätta med sitt kärnvapenprogram, men anses främst ha en symbolisk betydelse, eftersom de 18 personerna redan svartlistats av USA.

De ekonomiska relationerna mellan Sydkorea och Nordkorea är redan är så gott som avskurna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista