Skatteverket
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Läckor underlättar för Skatteverket

2:01 min

Skatteverket har börjat arbeta med den information som framkommer i den stora läckan av dokument från juristbyrån Appleby.

Det handlar om miljontals dokument som läckt från juristbyrån, och som sedan bearbetats av journalister världen över. 

För ungefär 1,5 år sedan var det en annan stor läcka, de så kallade panamapapperen, som exponerade skatteplanering. Bland annat hamnade banken Nordea och deras rådgivning i blickfånget, det även fast de skatteupplägg som då beskrevs och de som den nya läckan visar, mycket väl kan vara lagliga i många fall.

Sedan panamapapperen förra året, så har skattemyndigheter världen över formaliserat sitt samarbete kring hur man ska göra med information som kommer fram genom läckor.

– Vi var inte förvånade över att de här avslöjandena skulle komma, och vi har ju ett väldigt tätt internationellt samarbete, och vi har nu då börjat direkt med kontakt och kartläggning av de uppgifter som kommit fram, det säger Margareta Nyström, internationell samordnare på Skatteverket. 

De senaste åren har ju Sverige slutit avtal om informationsutbyte med flera länder, som tidigare ofta kallats för skatteparadis. Med just Panama slöts ett sånt informationsutbytesavtal 2012, läckan med dokument, alltså panamapapperen, var 2016.

– Det verkar inte som att den här informationen är så lätt att få tag på via officiella kanaler, för då skulle ju inte de här läckorna vara nödvändiga. Det indikerar att skatteverken har knepigt att med de vanliga metoderna få tag på den här informationen, skatteverken synes själva bli beroende av att sådana här läckor förekommer. Det säger Roger Persson-Österman, professor i finansrätt vid Stockholms universitet, med inriktning på skatter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista