I dag inleds hovrättsförhandlingar för sommarstugemordet i Arboga.
Foto: TT, Pavel Koubek / TT

I dag tas sommarstugemorden upp i hovrätten

1:05 min

I dag inleds hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade fallet, de så kallades "sommarstugemorden", där en kvinna i 40-årsåldern i tingsrätten dömdes för mord på sin pappa och på sin tidigare make.

Kvinnan dömdes till livstids fängelse, bland annat för mord på sin pappa, försök till mord på sin mamma, anstiftan till mord på sin tidigare make och stämpling till mord respektive grov misshandel.

– Hon förnekar alla gärningar och har gjort så hela tiden. Hon anser att hon är oskyldigt dömd och vill absolut ha en ändring, säger kvinnans advokat Amanda Hikes.

Men trots att kvinnan menar att hon är oskyldigt ansåg tingsrätten att det fanns tillräcklig bevisning för att döma henne på samtliga åtalspunkter.

Den man som kvinnan tidigare var sambo med, har erkänt mord och mordförsök på kvinnans föräldrar och dömdes i tingsrätten till 14 års fängelse och utvisning ur landet. Också han har överklagat och menar att han manipulerats av kvinnan och vill ha straffet sänkt.

Enligt domen ska det ha varit pojkvännen som höll i kniven i samband med attacken mot kvinnans föräldrar, men kvinnan anses så delaktig, att hon också hon dömdes för mord och mordförsök.

Det var försvaret som överklagade domen till hovrätten och i samband med rättegången kommer delvis ny bevisning läggas fram, säger åklagaren Jessica Wenna. Dels kring var kvinnan befann sig när mordet på exmaken skedde och dels uppgifter kring en livförsäkring som fanns tecknade i exmakens namn.

I tingsrätten dömdes kvinnan för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri efter att bland annat ha försökt få ut pengar på livförsäkringen.

– Det är inte mycket alls, det är i princip samma material som ska bedömas igen. Men i mitt fall har jag åberopat någon ny bevisning i den del som rör mordet på hennes make, säger Jessica Wenna.

Kan du säga någonting om vad det handlar om?

– Ja, det är ett vittnesförhör som ytterligare styrker att det var 42-åringen som tecknade den här livförsäkringen som fanns i makens namn.

Både kvinnan och hennes tidigare sambo sitter fortsatt häktade, kvinnan med restriktioner. Båda har genomgått en rättspsykiatrisk undersökningen, men ingen av dom anses vara psykiskt sjuk.

I dag inleds alltså förhandlingarna i Svea Hovrätt. Rättegången beräknas hålla på i 30 dagar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista