Hus med bilar framför.
Applebys kontor i Bermuda. Foto: TT.

Paradisläckan har sänt chockvågor över hela världen

1:05 min

Avslöjandena i de så kallade paradisdokumenten har sänt chockvågor över hela världen.

I Storbritannien har regeringspartiet Tories största bidragsgivare, Lord Ashcroft, avslöjats med att ha en stor del av sin förmögenhet placerad i en fond på Bermudaöarna. En rad andra affärsmän och politiker finns också med i dokumenten.

Oppositionspartiet Labours ekonomiske talesman John McDonnell har i dag krävt en offentlig utredning av hur omfattande skatteplaneringen är. Han säger att företag som ägnar sig åt avancerad skatteplanering inte ska ha möjlighet att konkurrera om statliga kontrakt. 

I Kanada visar det sig att en av premiärminister Justin Trudeaus främste kampanjledare har tillgångar på Caymanöarna.

I inget av de fallen finns det misstankar om att det skulle vara frågan om brottslighet.

Sådana misstankar finns det dock i Indonesien, där myndigheterna uppges ha inlett undersökningar om möjliga brott mot skattelagstiftningen,  mot den tidigare presidentkandidaten Prabowo och flera av den tidigare diktatorn Suhartos barn.

Avslöjandet har också väckt stor uppmärksamhet i Indien, eftersom en rad politiker har visat sig ha tillgångar i utländska skatteparadis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista