US-president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: Ota Kiyoshi//TT.
Foto: Ota Kiyoshi//TT.

Militär upprustning viktigt tema under Trumps besök i Japan

1:24 min

Handelsbalans och militär upprustning har varit två viktiga teman under Donalds Trumps besök i Japan i dag. Trump hyllade den japanska regeringens köp av vapen för att möta hotet från Nordkorea.

– Japans premiärminister kommer att köpa in stora mängder vapen precis som han borde – det betyder massor av jobb för oss och massor av säkerhet för Japan, sade USA:s president Donald Trump efter att ha hälsat på det åldrande japanska kejsarparet och efter att ha haft överläggningar med Japans premiärminister Shinzo Abe.

Både Abe och Trump har koncentrerat många av sina politiska uttalanden på Nordkoreas kärnvapenprogram och de robottest som de senaste månaderna har utlöst flyglarm då robotar skjutits över japanskt territorium.

De båda ledarna är överens som att vilja pressa Nordkorea hårdare och ser positivt på en militär upprustning.

Trump beklagade också USA:s negativa handelsbalans med Japan och Kina, dit han ska resa på onsdag, efter möten med Sydkoreas president Moon Jae-in. 

Samtidigt som Trump befinner sig i Japan övar amerikansk och sydkoreansk militär på att försvara två sydkoreanska öar nära gränsen mot Nordkorea.

Sydkoreas president Moon har däremot signalerat att han just nu inte vill se ytterliga förstärkningar av den nya militärbas som amerikansk militär byggt upp tillsammans med Sydkorea nära gränsen till Kina.

Kinas stöd är avgörande för att USA under Trump ska lyckas genomdriva en hårdare linje med bland annat strängare sanktioner mot Nordkorea. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista