Åtta från samma familj dödade i kyrkomassakern i Texas

0:48 min

USA sörjer de 26 personer som sköts ihjäl i en kyrka, varav åtta kom från samma familj. Motivet bakom dådet ska ha varit familjerelaterat, enligt polisen i Texas.

Den blodiga massakern i baptistkyrkan i Sutherland Springs har chockat det lilla samhället, där "alla känner alla". Minst 26 människor föll offer för dådet, som har beskrivits som den värsta masskjutningen i delstaten Texas historia.

– Det här är en liten, kristen stad, ett väldigt litet samhälle. Alla står så nära varandra. Jag kan känna den smärta som vi alla genomlever, säger Gloria Rodriguez Ximenez, som besökte gudstjänsten som förvandlades till ett blodbad, till CNN.

– Det här är en så stor sorg för att så litet samhälle.

Det yngsta offret var fem år, det äldsta 72 — och minst åtta av de döda kommer från samma familj, enligt en anhörig och en ledande person i samhället som CNN har talat med. Bland annat ska en gravid kvinna och tre av hennes barn ha dödats.

Kyrkans pastor och hans fru befann sig på annan ort, men deras 14-åriga dotter finns bland de döda. Ytterligare 20 personer vårdas för sina skador på sjukhus.

Under måndagseftermiddagen svensk tid höll polisen en presskonferens. Där meddelade de bland annat att skytten ägde tre vapen – trots att han saknade vapenlicens. Dessutom ska motivet ha varit familjerelaterat, enligt polisen. Skytten ska bland annat ha sänt hotfulla sms till sin svärmor, rapporterar Reuters.

Gärningsmannen — som i amerikanska medier pekas ut som 26-åriga Devin Kelley, vilket dock ännu inte har bekräftats officiellt — sparkades från flygvapnet 2014, efter att ha dömts för våldsbrott mot sin fru och sitt barn.

Kelley ska inte ha någon direkt koppling till kyrkan eller orten, som ligger knappt fem mil sydost om San Antonio. Han verkar inte heller ha kopplingar till någon terrorgrupp. Grannar uppger att de under den senaste tiden hört intensiv skottlossning från Kelleys hem i New Braunfels, fem mil från Sutherland Springs, som om han övat med sitt vapen.

Devin Kelley gick in i kyrkan och öppnade eld under söndagsgudstjänsten. När han kom ut igen sköt en ortsbo mot honom, varpå Kelley flydde. Han hittades senare död i sin kraschade bil, i vilken polisen hittade ännu fler vapen. Kelley tros ha skjutit sig själv efter biljakten, säger polisen till CBS News.

President Donald Trump beskriver masskjutningen som en ondskefull handling och flaggan kommer att vaja på halv stång vid Vita huset. Men republikanen anser inte att det går att skylla dådet — som skedde fem veckor efter den värsta vapenmassakern i amerikansk historia — på de omdebatterade vapenlagarna i landet.

– Vi har mycket problem med mental hälsa i vårt land, precis som andra länder. Det här handlar inte om vapen, säger president Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Lyckligtvis hade någon annan ett vapen som sköt i motsatt riktning.

Rätten att bära vapen är nästan helig i USA. De masskjutningar som med viss regelbundenhet drabbar landet brukar blåsa liv i den nationella debatten om huruvida tillgången på vapen bidrar till den dystra trenden.

I landsbygdsområden som Sutherland Springs är vapenägandet en naturlig del av livet. Republikanska politiker i Texas har i åratal motsatt sig kampanjer för ökad vapenkontroll och i stället hävdad att fler vapen hos ansvarsfulla ägare gör delstaten säkrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista