Leif Östling. Foto: Karin Olander/TT.
Leif Östling. Foto: Karin Olander/TT.

Kritik mot Leif Östling efter paradisläckan

"Det är klart att det är ett olämpligt uttryck"
1:43 min

Organisationen Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har under dagen fått mycket kritik efter uppgifter och uttalanden i samband med att han undviker skatt genom att ha placerat pengar i Malta.

Inget i upplägget har konstaterats som olagligt, men styrelseledamoten i Svenskt Näringsliv, Maria Mattsson Mähl, hör till dem som kritiserar hans förklaring till varför han försöker minska sin skatt.

– Det är klart att det är ett olämpligt uttryck detta: "Vad får jag för pengarna". Bara för att inte han är beroende av skolan eller sjukvården för tillfället så är det väl inte så att han inte får någonting för pengarna. Så det var ett slarvigt uttryck och det bad han också om ursäkt för, säger Maria Mattson Mähl.

Ursäkten mejlade Leif Östling ut till styrelsen i Svenskt Näringsliv i går i samband med att SVT:s Uppdrag granskning då sändes. Där konstateras att den tidigare Scania-vd:n och en av näringslivets absolut tyngsta makthavare finns med bland 2 000 svenskar i den så kallade paradisläckan. Det är personer med tillgångar bland annat i Malta, placerade där av skattetekniska skäl.

Och att som ordförande för Svenskt Näringsliv ifrågasätta vad man egentligen får för skattepengarna kan undergräva skattemoralen anser Maria Mattsson Mähl.

– De flesta företagare gör ju rätt för sig. Och risken är ju att man göder en bild av någon slags Krösus Sork som sitter och räknar pengar i kassavalvet och det enda man bryr sig om är att sko sig på andras bekostnad.

Trots att inget i dag pekar på att Leif Östling gjort något olagligt genom sina placeringar i Malta och i Luxemburg tror Bolidens vd Lennart Evrell, att agerandet kan skada organisationen Svenskt Näringsliv där Evrell själv också är ledamot.

Folksams chef för ansvarsfullt ägande, Carina Lundberg Markow, kallar Leif Östlings ifrågasättande vad man får för skatten för provocerande. Men huruvida det är direkt fel av Svenskt Näringslivs ordförande att helt legalt placera pengar i så kallade skatteparadis, det vill Maria Mattsson Mähl inte kommentera:

– Den bedömningen måste han göra. Jag hade inte gjort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".