"Tv-avgiftskontrollanter leker poliser"

Radiotjänst i Kiruna använder sig av kontroversiella metoder vid sina kontroller av tv-licensavgiften. Ekots källor bekräftar att det begås en hel del övertramp.

Av cirka 200 mål som togs upp i länsrätten i Norrbotten förra året förlorade Radiotjänst hälften, ofta på grund av att kontrollantens uppgifter inte gick att belägga.

Tittar genom fönster
En av Ekots källor jobbade i fyra år som avgiftskontrollant på Radiotjänst. Han vill vara anonym.

– En del frilanskontrollanter är mer ambitiösa än andra. De vill leka privatpoliser och jagar verkligen folk, säger han.

Ekots källa säger att en del kontrollanter är så sugna på pengar att de gör vad som helst för att sätta dit personer som de tror har en tv.

Enligt reglerna ska de knacka på och fråga om kunden har en tv, men i stället finns det exempel på kontrollanter som tittar in genom brevlådan, spanar genom fönstren och lyssnar i trappuppgångar.

Får ingen grundlön
Jobbet som tv-licenskontrollant är helt provisionsbaserat och för varje tv-licens som Radiotjänst i Kiruna tar in får kontrollanten 130 kronor.

Kontrollanterna får utöver det ingen grundlön och jobbar på frilansbasis med kontrakt på tre månader i taget utan vare sig semester eller sjukersättning.

Samtidigt ställer Radiotjänst krav på att kontrollanten drar in 500 licenser om året, annars förlorar han eller hon sitt avtal.

Ekots källa säger att vissa kontrollanter till och med förfalskar namnteckningar på kontrollkorten som medger tv-innehav.

– En eller två gånger såg jag honom skriva under kontrollkortet själv, han menade på att ”de djävlarna har ljugit för mig och jag ska sätta dit dem”.

Finns det någon kontroll av kontrollanterna?

– Ingen koll alls. Man får sina distrikt och utifrån dem väljer man ut ett antal som man själv bevakar, säger han.

När kontrollanterna börjar jobba för Radiotjänst får de endast en pärm med instruktioner och regler, det säger alla nuvarande kontrollanter som Ekot talat med.

Förra året förlorade Radiotjänst hälften av de 196 mål som togs upp i Länsrätten i Norrbotten, flertalet av dem på grund av att Radiotjänst inte kunde belägga att kontrollantens uppgifter var sanningsenliga.

”Ingen anledning att ändra”
Radiotjänst i Kiruna ägs av Sveriges Radio, SVT och Utbildningsradion tillsammans och tv-licensavgifterna finansierar en stor del av public service-företagens verksamhet.

– Om någon gör ett övertramp så är det ju ett övertramp. Det betyder inte att reglerna ska ändras. Det finns inte i våra regler att man ska jobba på det sättet, säger Lars Lindberg, vd för Radiotjänst.

Att ett statligt sanktionerat företag förlorade hälften av de mål som togs upp i länsrätten förra året, är inte det anmärkningsvärt?

– Inte alls. Tvärtom, det är en försvinnande liten del av de 200 000 nya avgifter som vi tog in i fjol, säger han.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista