1 000 hemlösa barn i Malmö.
1 000 hemlösa barn i Malmö. Foto: TT/SR

Över 1 000 barn i Malmö är hemlösa

2:00 min

På tre år har antalet hemlösa barn i Malmö mer än fördubblats. Det visar kommunens årliga kartläggning av hemlösheten som presenterades i dag.

Varje år i början av oktober kartlägger Malmö stad hemlösheten i kommunen. Socialsekreterarna får rapportera in fakta om de hemlösa hushåll som de har kontakt med. I år har antalet vuxna som är hemlösa ökat marginellt, från 1 740 förra året till 1 752. Däremot har antalet hemlösa barnfamiljer ökat kraftigt. 

Hemlösheten ökar trots att både antalet jobb och antalet bostäder ökar i Malmö. De allra flesta vuxna hemlösa har inga andra sociala problem än att de saknar bostad, men de är ofta arbetslösa och relativt nya i Sverige.

Förra året var 887 barn i Malmö hemlösa, i år har siffran ökat till 1 070. Det betyder att 1,5 procent av alla barn i Malmö är hemlösa och att antalet hemlösa barn i kommunen mer än fördubblats sedan 2013.

I oktober bodde 475 barnfamiljer på hotell som är den sista utvägen när kommunen inte kan få fram någon annan bostad. 

– Det skapas arbetstillfällen i Malmö, men de jobb som skapas går väldigt ofta inte till Malmöbor. Väldigt ofta går de här jobben till människor i  kranskommuner som har kompetensen för de jobb som skapas, säger Sedat Arif (S), ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden.  

Sedat Arif ser utbildning som en nyckel för att fler personer i Malmö ska kunna konkurrera om jobben, och skaffa sig bostad utan kommunens hjälp.
 
Över 70 procent av de hemlösa är födda i annat land i Sverige, en stor andel är nyanlända och nästan hälften har försörjningsstöd. 

Malmö har länge kritiserat lagstiftningen som tillåter asylsökande att bosätta sig var de vill i Sverige. Att ändra på det skulle kunna innebära att asylsökande och nyanlända inte får bosätta sig var de vill, konstaterar kommunalrådet Andreas Schönström (S) med ansvar för teknik, miljö, trygghet och säkerhet. 

– Det kan också innebära att man har friheten att flytta, men att staten då faktiskt får flytta med pengarna för den individen. Det är ju så att efter två år i etableringen så hamnar de flesta på kommunalt försörjningsstöd. Det kan inte vara rätt och rimligt att Malmös skattebetalare ska betala försörjningsstöd för ett ansvar som egentligen tillhör staten och regeringen, säger Andreas Schönström.  

Kommunen har skärpt kraven på sitt bostadsbolag MKB som ska ta fram 600 lägenheter på tre år för hemlösa, ytterligare 100 lägenheter ska tas fram av en privat värd.

Men det räcker inte, även modulbostäder beställs. Enligt den senaste prognosen kommer hemlösheten att kosta Malmö stad 475 miljoner kronor i år, varav över 100 miljoner är hotellkostnader.

Socialkommunalrådet Sedat Arif (S) hoppas att man kan se en vändning under nästa år så att kostnaderna går ner.

– Min förhoppning är att vi redan under 2018 ska kunna se något resultat, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista