Karl-Petter Thorwaldsson är LO-ordförande
1 av 2
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
LO-borgen Norra bantorget
2 av 2
LO:s kontor på Norra Bantorget. Foto: Hasse Holmberg/TT

LO vill förhandla om otrygga jobb

1:29 min

Det finns för många otrygga anställningar på arbetsmarknaden, anser facken inom LO.

Nu begär man en principiellt viktig förhandling med Svenskt Näringsliv.

– Deltidsträsket och visstidsträsket har gått för långt bland våra medlemmar. Vi behöver en ny reglering och det vill vi förhandla om, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. 

LO vill förbättra tryggheten på arbetsmarknaden. För facken Handels och Kommunal handlar det om fler tillsvidareanställningar på heltid. För industrifacken mer om att förbättra möjligheten till kompetensutveckling så att de anställda blir mer attraktiva vid en omställningssituation. 

Vi tycker också att reglerna för saklig grund för uppsägning behöver ses över.

Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson tycker att det är bra att LO vill diskutera de här principiella frågorna. Han säger att lagen om anställningsskydd, las, måste ses över i sin helhet. I förhandlingen kommer arbetsgivarsidan driva att kompetens ska bli mer avgörande vid neddragningar. 

– Vi tycker att man måste titta på turordningsbestämmelserna. Det behöver fokuseras om från anställningstid till kompetens. Vi tycker också att reglerna för saklig grund för uppsägning behöver ses över, säger Peter Jeppsson. 

Arbetsmarknadens parter har försökt komma överens om nya regler på det här området tidigare, men misslyckats. På arbetarsidan i diskussionerna om ett nytt huvudavtal som havererade 2009, och på tjänstemannasidan 2015 när facken internt inte blev eniga om hur stora förändringar i las de kunde gå med på för att medlemmarna skulle få ett bättre system för vidareutbildning under arbetslivet. 

Kommunals ordförande Tobias Baudin vill att förhandlingarna går fort den här gången.

– Jag hoppas verkligen att vi kan vara färdiga i god tid innan valet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista