Robert Mugabe och Grace Mugabe, här på en rally i Gweru, Zimbabwe, september 2017. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.
Presidenten -- och hans efterföljare? Robert Mugabe med frun Grace. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.

Striden om presidentens efterföljare hårdnar i Zimbabwe

1:01 min

I Zimbabwe hårdnar striden om vem som ska ta över när president Robert Mugabe dör eller avgår. I dag sparkade Mugabe en av kandidaterna till att ta över – vicepresident Emmerson Mnangagwa.

Striden inom regeringspartiet ZANU-PF om vem som ska ta över efter Mugabe har intensifierats senaste månaderna.

Två falanger strider om makten, en lojal med vicepresident Emmerson Mnangagwa och en med presidentens fru Grace Mugabe. Men det har gått allt sämre för vicepresident Mnangagwas maktambitioner, och senast i helgen hotade Mugabe med att avsätta honom.

Nu har han gjort allvar av hoten, och draget tyder på att den 93-årige Mugabe – som styrt landet i 37 år – bestämt sig för att det är hans egen fru som ska ta över när han dör.

Få tror att han kommer avgå innan dess.

Mnangagwa sparkas på grund av påstådd illojalitet. Tidigare i höst kom det också fram att Mnangagwa i hemlighet planerade för reformer av Zimbabwes sargade ekonomi när Mugabe var borta.

Grace Mugabe har å sin sida tagit en allt mer offensiv roll i Zimbabwes politik den senaste tiden, och senast i söndags avslöjade hon att hon bett sin man om att ge henne presidentposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista