Hälften av dödsoffren i Texas var barn

1:15 min

Att det blev besökare i kyrkan i Sutherlands Springs som föll offer för Texasskyttens automateld är knappast någon tillfällighet.

Enligt polisutredningen pekar mycket på att motivet bakom dådet då 26 människor miste livet var "familjerelaterat".

Enligt sheriff Joe Tackitt var mellan 12 och 14 av dödsoffren barn, rapporterar NBCNews.

– Det pågick en situation inom familjen och svärfamiljen, säger Freeman Martin, talesperson för Texas delstatsdepartement för säkerhetsfrågor, på en presskonferens.

Enligt Martin har skytten, den 26-årige Devin Kelley, sänt hotfulla sms till sin svärmor — som brukade besöka metodistkyrkan i Sutherlands Springs i södra Texas. Men inga släktingar till skyttens fru ska ha befunnit sig i kyrkan under dådet.

Kelly sparkades från flygvapnet 2014, efter att ha dömts för våldsbrott mot sin fru och sitt barn.

Grannar uppger att de under den senaste tiden hört intensiv skottlossning från Kelleys hem i New Braunfels, fem mil från Sutherland Springs, som om han övat med sitt vapen.

Enligt FBI, som också medverkade under måndagens presskonferens, finns det inget som tyder på att dådet var terrorrelaterat. Inte heller bedöms det vara kopplat till etnicitet eller religion.

Enligt utredarna har tre vapen som Kelley hade varit i besittning av nu beslagtagits. Han ska inte ha haft någon vapenlicens, rapporterar AP.

Devin Kelley gick in i kyrkan och öppnade eld under söndagsgudstjänsten. Han var klädd i en svart skottsäker väst. När han kom ut igen sköt en ortsbo mot honom, varpå Kelley flydde. Han hittades senare död i sin kraschade bil, där polisen hittade två av Kellys tre vapen.

Det är oklart om han sköt sig själv efter biljakten, eller om han dog av skottskadorna han fått utanför kyrkan.

Det yngsta dödsoffret var 18 månader och det äldsta 77 år enligt NBC News. Minst åtta av de döda kommer från samma familj. Bland annat ska en gravid kvinna och tre av hennes barn ha dödats. Hälften av dödsoffren var barn.

Jag kan känna den smärta som vi alla genomlever.

Kyrkans pastor och hans fru befann sig på annan ort, men deras 14-åriga dotter finns bland de döda. Ytterligare 20 personer vårdas för sina skador på sjukhus.

Den blodiga massakern i baptistkyrkan i Sutherland Springs har chockat det lilla samhället, där "alla känner alla".

– Det här är en liten, kristen stad, ett väldigt litet samhälle. Alla står så nära varandra. Jag kan känna den smärta som vi alla genomlever, säger Gloria Rodriguez Ximenez, som besökte gudstjänsten som förvandlades till ett blodbad, till CNN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista