Stetoskop hänger runt halsen på vårdpersonal
Foto: Claudio Bresciani/TT

Kostnaderna för hyrpersonal i vården fortsätter öka

1:58 min

Landstingens kostnader för inhyrd vårdpersonal fortsätter att öka, enligt nya siffror från SKL. Ökningen sker trots att landstingen sedan årsskiftet jobbat tillsammans för att göra sig oberoende av hyrpersonal i vården.

– Kostnadsökning i sig är inte positivt men jag tycker ändå att de förändringar vi ser nu är någonting jag vill kategorisera som en framgång, säger Hans Karlsson, chef över vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Liksom under det första halvåret i år så fortsatte landstingens sammanlagda kostnader för inhyrd vårdpersonal att öka under det tredje kvartalet.

Under januari till och med september var ökningen totalt en halv miljard kronor eller 16 procent jämfört med samma period året innan. Endast i tre av de 21 landstingen har man i år haft en ihållande kostnadsminskning.

Samtidigt är Hans Karlsson på SKL är glad att hyrkostnaderna för just läkare minskar inom psykiatri och primärvård i en tredjedel av landstingen.

– Anledningen till att jag kan vara positiv i dag är att jag ser att det inom stora och viktiga områden som primärvård och psykiatri finns en minskning av kostnaderna för inhyrning utav läkare.

Men samtidigt ökar kostnaderna både inom primärvård och psykiatri totalt?

– Totalkostnaderna ökar, det är riktigt. Men vi ser viktiga förändringar inom två områden där det är viktigt med hög patientkontinuitet och patientsäkerhet.

Inhyrningen av vårdpersonal har länge kritiserats för att vara dyr och för att drabba patienten i form av bristande kontinuitet. I början av året lanserade därför de svenska landstingen och SKL en strategi för att göra sig oberoende av inhyrd vårdpersonal till slutet av 2018.

Trots att kostnaderna sedan dess successivt fortsatt öka i nästan alla landsting så är man på SKL hoppfull om att kunna nå målet.

Hur bedömer du möjligheterna att uppnå det här målet tills slutet av 2018?

- Både jag och alla som jobbar med det här är defintivit ödmjuka inför uppgiften. Men vi är fast beslutsamma om att det här måste lyckas.

Men tror du realistiskt sett att ni kommer lyckas?

- Ja det tror jag, säger Hans Karlsson, chef över vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista