Jimmie Åkesson och Annie Lööf.
1 av 2
Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Foto: Anders Wiklund/TT
Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L).
2 av 2
Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L). Foto: Anders Wiklund/TT

Hård debatt mellan partiledarna hos TV4

1:05 min

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill stoppa asylinvandringen och i stället hjälpa flyktingar i deras närområde.

– Du vill stänga dörren och kasta bort nyckeln, svarade C-ledaren Annie Lööf i TV4:s partiledarduell.

TV4:s andra partiledarduell inleddes med en debatt mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf om flyktingpolitiken. De framförde välkända argument. SD-ledaren ansåg att det är inhumant att lägga tiotals miljarder kronor på de asylsökande som kommer till Sverige när det finns 65 miljoner flyktingar i hela världen.

Åkesson menade att man måste fokusera hjälpen till de områden där flyktingar finns och tillade att det framför allt är män och inte kvinnor och barn som lyckas ta sig till Sverige.

– Det låter ju vackert, men det innebär ett totalt asylstopp, sade Lööf.

Hon uppgav att med SD:s politik är det bara om det blir krig i Danmark eller Norge som människor kan komma till Sverige och söka asyl.

Lööf underströk att människor måste ha rätt att söka asyl i EU, men vill samtidigt att Sverige ska ta emot kvotflyktingar via FN.

– Vi har prövat den politiken i decennier utan att den har fungerat. Den har skapat enorma problem när det gäller välfärd, integration och utanförskap, svarade Åkesson.

I den andra duellen möttes Liberalernas ledare Jan Björklund och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. En av de frågor som debatterades var brottslighet där Jonas Sjöstedt bland annat fick stå till svars för att Vänsterpartiet som ensamt parti röstade emot lagen om så kallade terrorresor – en lag som förbjuder resor vars syfte är att begå eller förbereda terrorbrott.

– Problemet med den del av er politik och även reselagstiftningen är att den är helt ineffektiv. Det gäller att ha en lagstiftning som fungerar och inte bara låter bra i debatterna, sa Jonas Sjöstedt.

Liberalernas Jan Björklund kontrade med att anklaga vänsterledaren för att inte vara tillräckligt hård i frågor som rör brott och straff:

– När det gäller att bekämpa och bestraffa brottslighet så är ni för softa, det är det det handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista