Kampen om självständighet fortsätter i Katalonien

2:04 min

I Katalonien fortsätter separatistpolitiker kampen för självständighet trots att regionregeringen och regionparlamentet upplösts. Separatistpolitikern Jordi Sendra från katalanska regionparlamentet, och som tidigare bott i Sverige, anser att både regionregeringen och regionparlamentet fortfarande är legitima.

– Vi jobbar i alla fall. Vi har en del från regionregeringen i fängelse, en del är i Belgien. Men vi tycker fortfarande att regionregeringen och regionparlamentet är legitima, säger Jordi Sendra.

Regionparlamentet, regionregeringen och en rad myndigheter i Katalonien har sett hur Madrid dragit in deras makt efter självständighetsförklaringen. Just nu kan inte regionparlamentet fatta beslut.

Politikern Jordi Sendra, som tillhör samma parti som Carles Puigdemont, pratar istället mycket med väljarna i Katalonien för att övertyga dem inför nyvalet 21 december.

Det har varit flera hårda nederlag för separatisterna. Politikern berättar hur han och de anhöriga var på plats i Madrid och grät när flera regionala ministrar blev häktade.

– Vi kramade varandra och grät allihopa, säger han.

Avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont och flera andra från den katalanska regionregeringen finns nu i Bryssel. De anser inte att det spanska rättsväsendet är självständigt.

Puigdemont fortsätter att betrakta sig själv som regionpresident och gör uttalanden, men spanska myndigheter vill ha honom utlämnad.

– Sitter han i fängelse har han ingen röst och kan inte säga något. Sitter han i Belgien kan han prata till det katalanska folket, säger Jordi Sendra.

Nu diskuterar de katalanska partierna som samarbetat för självständighet att gå ihop inför det här valet också med en ny plan för en skilsmässa från Spanien.

– Vi kan inte ge upp efter flera års arbete. Vi jobbar hårt dessa dagar för att lyckas med en gemensam lista. Det är den största kampen nu att förbereda oss inför valet och vinna stort.

Men kan ni driva samma process när Madrid kommit med flera åtgärder och konstitutionsdomstolen anser att processen är olaglig?

– Jaja, vad annars? Vad kan vi göra?, säger separatistpolitikern Jordi Sendra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista