Petter Taalas, generalsekreterare i WMO.
Petter Taalas, generalsekreterare i WMO. Foto: TT

Larmet: 2017 kan bli varmaste året hittills

1:44 min

2017 kan bli ett av de varmaste åren som någonsin uppmätts. Det visar en ny rapport från Meteorologiska Världsorganisationen.

– 2017 blir bland de tre varmaste år som uppmätts. Det är mycket varmare än 2014 som var det senaste året utan påverkan av El Nino, säger Petteri Taalas, generalsekreterare i WMO.

Jordens medeltemperatur för 2017 ser ut att hamna bland de tre högsta som uppmätts, enligt Petteri Taalas. 1,1 grader mer jämfört med snittet under förindustriell tid. Och mycket varmare än 2014, som var det senaste rekordåret utan påverkan av väderfenomenet El Nino som vissa år bidrar till att höja temperaturen.

Koldioxidhalten i atmosfären har heller aldrig ökat så snabbt som mellan 2015 och 2016. Nu är nivån på 403,3 miljondelar. Det kan jämföras med läget före industrialiseringen. Då låg nivån runt 280 miljondelar.

I Colombia och Sierra Leone ledde extrema regnväder till jordskred och hundratals döda på båda ställen. Sierra Leones huvudstad Freetown fick nästan en och en halv meter regn på två veckor – fyra gånger det normala.

Enligt Petteri Taalas är det två exempel på hur klimatförändringar nu påverkar ekosystemen och människors livsvillkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista