Liberalernas Anna Starbrink.
Liberalernas Anna Starbrink. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT, Yvonne Åsell / SvD/TT

L-förslag: Bara legitimerade ska få vårda psykiskt sjuka

Anna Starbrink: Finns en uppsjö av självutnämnda terapeuter
0:56 min

Psykiskt sjuka måste skyddas mot oseriösa behandlingsmetoder. I ett förslag till Liberalernas landsmöte föreslås därför en ändring i patientsäkerhetslagen.

Risken är stor att patienter far illa och enligt förslaget ska psykiskt sjuka få samma skydd som finns för andra områden inom sjukvården.

– Vi behöver skärpa patientsäkerhetslagen, som reglerar vem som får behandla människor som är sjuka, och på vis skapa ett starkare skydd för de som lider av psykisk ohälsa och psykisk sjukdom, säger Anna Starbrink, (L) landstingsråd i Stockholm.

Anna Starbrink har lett Liberalernas Vårdkommission som lägger förslag till landsmötet om att det ska vara samma höga krav på vård för personer med psykiska problem som för personer med andra sjukdomar.

Patientsäkerhetslagen föreslås skrivas om så att den också omfattar psykiska behandlingar, säger Anna Starbrink.

– Det finns en uppsjö av olika behandlingsformer eller självutnämnda terapeuter som erbjuder allt ifrån behandling med kristaller till samtalsstöd, men som inte är grundat i vetenskap och det är det vi vill komma bort ifrån, säger Starbrink.

– Vi vill att man ska få möta vårdens professioner och att det ska vara legitimerade psykologer och inga andra tar sig an sjuka människor även när det är psykisk sjukdom, säger hon.

Det handlar om vård i form av samtal som vem som helst kan starta utan krav på legitimation från hälso- och sjukvården.

I dag är det, till skillnad från till exempel vård av andra sjukdomar, oreglerat. Förslaget syftar till att ge psykiskt sjuka en starkare ställning i vården.

– Vi vill lagreglera detta och se till att det är psykologer med legitimation som behandlar psykiskt sjuka människor, precis som det är legitimerade läkare som behandlar människor som har cancer, säger Anna Starbrink.

Ytterligare två förslag lämnas till landsmötet för att stärka personer med psykisk ohälsa. Dels att införa psyk-ambulanser i hela landet som kan rycka ut vid larm om personer som hamnat i kris eller vid självmordssituationer.

Försök finns i Stockholms län och enligt Anna Starbrink är fördelarna stora jämfört med att dessa larm i dag sköts av polisen.

Det andra förslaget gäller att psykpatienter ska få rätt att själva bestämma över in och ut-skrivning. Fördelen är enligt Anna Starbrink att de då ska komma i vård tidigare och därmed få kortare vårdtider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".