Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Utredning: Fängelse för köp av svarta hyreskonkrakt

1:59 min

I dag presenteras en statlig utredning nya åtgärder mot handel av svarta hyreskontrakt. På DN debatt skriver företrädare för Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag Sabo som deltagit i utredningen bland annat att också köp av kontrakt kriminaliseras.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen säger att kraftiga åtgärder behövs för att stoppa den svarta marknaden.

– Vi tycker det är viktigt att hyresrätten ska kunna vara en bostad som efterfrågas utan pengar. I dag har den svarta marknaden utvecklats på ett sådant sätt som gör att man måste vidta andra åtgärder. Människor utnyttjas. Viktigast nu är att man bygger lägenheter till rimliga hyror, men också att man kan se till att lägenheterna förmedlas via en bostadskö.

I dag är det brottsligt att sälja ett svart hyreskontrakt, men inte att köpa ett svart kontrakt. Utredningen som presenteras nu på förmiddagen föreslår att också den som köper ett kontrakt ska kunna dömas till böter eller fängelse i upp till två år. Är brottet grovt ska straffet vara upp till fyra år.

Men även för den som säljer ett svart hyreskontrakt föreslås skärpta straff - från böter eller fängelse i högst sex månader till fängelse i upp till två år och upp till fyra år vid grovt brott.

En annan punkt i raden av förslag för att komma åt den svarta marknaden är att den som har en villa eller en bostadsrätt inte ska kunna byta till sig en hyreslägenhet.

Hyresgästen ska inte heller kunna byta sin hyresrätt mot en annan om hyresvärden misstänker att någon form av ersättning är inblandad.

Andra förslag handlar om andrahandsuthyrning av hyresrätter, där utredningen förslår ett tak för hur mycket det ska gå att ta ut vid andrahandsuthyrning eller för inneboende.

Den som utnyttjar sin lägenhet för ren affärsverksamhet i stället för som bostad ska kunna dömas till böter eller fängelse.

– Vi vet att det finns människor som tjänar pengar på att andra som är i en väldigt utsatt situation ska hitta någonstans att bo. Likaså vet vi att människor tvingas till höga andrahandshyror. Och då tycker vi det är viktig att skärpa den regeln, säger Marie Linder.

Rättelse: Den här texten publicerades först med en bild som inte hade med innehållet att göra. Den bilden har plockats bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista