Donald Trump på plats i Sydkorea.
Donald Trump på plats i Sydkorea. Foto: Jim Watson.

Trump i Sydkorea – vill sätta press på Nordkorea

1:12 min

Donald Trumps första asienresa som president har hittills präglats av militära allianser. Efter att ha besökt en amerikansk militärbas i Japan i söndags steg Trump ut på röda mattan på flygbasen Osan nära Seoul i Sydkorea i morse. Han fortsatte till en amerikansk militärförläggning på basen i Pyeongtaek, omkring 10 mil från gränsen mot Nordkorea.

I en ovanlig gest valde Sydkoreas president Moon Jae-in att ta emot den amerikanska presidenten ute på militärbasen i stället för i sitt residens i Seoul. De två länderna ingår sedan 1950-talet i en nära militär allians, men Moon, som valdes till president i år, har förespråkat mer diplomati och dialog med Nordkorea än sin företrädare Park Geun-hye.

Men sedan Nordkorea nyligen genomförde sin sjätte atomprovsprängning har president Moon också valt att delvis gå Trump till mötes i hans krav på starkare internationell press på Nordkorea.

Efter att ha ätit lunch tillsammans med amerikanska och sydkoreanska militärer på basen, ska Trump och Moon ha ett toppmöte där de kommer att diskutera handel och säkerhet i regionen.

I morgon reser Trump vidare till Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista