I dag väcks åtal för sommarstugemordet i Arboga.
Foto: Pavel Koubek / TT

Ekonomin i fokus när Arbogafallet tas upp i hovrätten

Den åtalade kvinnan dömdes av tingsrätten till livstids fängelse efter de uppmärksammade "sommarstugemorden". Fjorton års fängelse blev straffet för hennes före detta pojkvän. I dag tas det uppmärksammade fallet upp i hovrätten.

Under rättegångens första dag inledde åklagare Jessica Wenna med en lång presentation där hon bland annat gick igenom familjeförhållandet mellan den åtalade kvinnan, hennes make och hennes barn. Två av hennes barn, är fortfarande misstänkta för inblandning i brottet.

Enligt åklagaren har den åtalade kvinnans tre vuxna barn och två svärsöner vittnat om att kvinnan frågat dem om hjälp att döda eller skada den åtalades make, som hittades död augusti 2015.

Enligt Jessica Wenna är det ekonomiska motiv både bakom mordet på maken och på den åtalades pappa, samt mordförsöket på hennes mamma. Därför ansågs det viktigt att gå igenom ekonomin.

Åklagaren målade upp en bild av kvinnan som slarvig med pengar, och att hon slösar pengar på "konsumtion". Hon är inte "ekonomiskt lagd", enligt Wenna.

Bland annat ska den åtalade ha fått en miljon kronor av sin pappa den 1 juni 2012. Enligt åklagaren har pengarna överlag försvunnit genom att kvinnan successivt fört över dem till sitt personkonto. Men hon har också investerat en del, drygt 300 000 kronor, i en fastighet.

Under rättegångsdagen framkom också att den åtalades make gjorde en läkarundersökning i maj 2015, tre månader före sin död, som skulle ligga till grund för en livförsäkring.

Tanken var att paret skulle teckna en livförsäkring båda två. Men den åtalade kvinnan gick aldrig på sin läkarundersökning. Enligt åklagaren tänkte aldrig kvinnan teckna någon försäkring.

När mannen sedan hittades död betalades en av livförsäkringarna på några hundratusen kronor ut till kvinnan. Hon har då dåligt med pengar, enligt åklagaren.

Rättegången fortsätter under eftermiddagen.

Den åtalade kvinnan vill bli helt frikänd och nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista