Svedklinikken i Köpenhamn
Svedklinikken i Köpenhamn. Genrebild. Foto: Sofia Boo/SR

Dom: Ingen ersättning för svettbehandling i Danmark

Dom: Ingen ersättning för svettbehandling i Danmark
1:42 min

En skånsk kvinna som behandlades i Danmark för onaturlig svettning har inte rätt att få sin behandling betald av sitt svenska landsting, Region Skåne. Det fastslår Högsta Förvaltningsdomstolen idag.

Det här är betydelsefullt för Region Skåne, som skickat åtskilliga miljoner till en dansk svettklinik i Köpenhamn.

Anders Åkesson (MP) är regionråd i Skåne:

– Det är lite svårt, för jag vet inte i dagsläget hur många patienter det handlar om, men det kommer att ha betydelse för våra kostnader.

Striden gäller svenskar som lider av hyperhidros: onaturlig svettning. Det är personer som får behandling för svettning någon annanstans än i armhåla och händer. Mer specifikt handlar det om en skånsk kvinna som behandlades i Köpenhamn 2014 med botulinumtoxin för svettproblem på rygg och i ljumskar. Hon vann i kammarrätten men förlorar alltså nu i högsta instans.

Högsta Förvaltningsdomstolens dom motiveras med att kvinnan vid den tidpunkt det gäller, alltså 2014, inte hade rätt till sådan behandling i Skåne och därför behöver Region Skåne inte betala hennes räkning.

I en tidigare dom har det fastslagits att svettbehandling av arm och hand med botulinumtoxin ska bekostas av det egna landstinget, eftersom sådana behandling finns i Skåne, fast där är kön mycket längre än i Danmark.

Frågan är hur prejudicerande domen är och hur många som berörs. I fjol begärde 1757 skåningar ersättning för svettbehandling i Danmark, de flesta på en svettklinik i Tårnby, bara 20 minuter med tåg från Sverige.

 Försäkringskassan, som drivit fallet genom domstolarna, säger till Ekot att man inte kommer att kommentera konsekvenserna förrän senare i veckan, men Skånes regionsråd Anders Åkesson säger:

– Det här har kostat mångmiljonbelopp för oss i Region Skåne. Vi måste nu analysera vad den här domen innebär och också hur många patienter som får svettbehandling för arm och hand.

 Har du förståelse för att personer med den här onaturliga svettningen söker sig utomlands, om de tycker att det tar för lång tid i Skåne?

– Jag har förståelse för det, men jag tycker också att det måste finnas en grund till att vi kommit överens, gemensamt och medicinskt, att det är hand och armhåla som gäller för den här typen av behandling, och inte att man söker för svettbehandling på annat sätt.

 – Jag tycker att det är rimligt att den här domen också fastställer det, säger Anders Åkesson, regionråd (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".