Foto: TT.
Foto: TT.

Heléne Fritzon: Bred uppslutning kring förslaget om köp av hyreskontrakt

2:00 min

Den som betalar för en hyresrätt ska direkt kunna förlora kontraktet och det ska också bli straffbart att betala för ett hyreskontrakt, föreslår en statlig utredning som presenterades i dag. Biträdande justitieminister Heléne Fritzon är positiv till förslaget.

Dessutom föreslås skärpta regler för andrahandsuthyrning, exempelvis ska inte andrahandshyran få vara högre än förstahandshyran.

– Vi får återkomma till vilka som blir de konkreta förslagen men jag noterar redan i dag att finns en väldigt bred uppslutning kring utredarens förslag från de stora aktörerna på bostadsmarknaden och det tycker jag är ett väldigt gott tecken, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Det talar för utredningens förslag helt enkelt?

– Det finns många förslag som kommer vara framgångsrika. Vi får återkomma sedan till hur regeringen kommer att lägga sina förslag.

Enligt utredningen ska både reglerna för byten av hyresrätter och uthyrning i andra hand skärpas, allt för att fler hyresrätter med förstahandskontrakt ska byta innehavare och rörligheten på bostadsmarknaden öka.

Utredningen föreslår att de som vill byta hyresrätter med varandra ska ha bott i dem minst ett år och att den som betalat för ett förstahandskontrakt direkt ska förlora kontraktet och lägenheten. Straffet för att sälja lägenheter bör också skärpas och den som köper i fortsättning få böter eller fängelse i stället för att som i dag slippa straff.

Den som köper ett hyreskontrakt har sannolikt haft svårt att hitta en lägenhet på öppna markanden, men utredaren Jan Josefsson tycker inte att det är någon förmildrande omständighet:

– Jag tycker att det är mycket rimligt att om man har köpt en lägenhet, att man inte ska kunna behålla den. I dag är det kriminaliserat att sälja lägenheter och det finns ingen rim och reson i att man kan behålla en lägenhet som man har köpt.

I dag ligger enligt utredning andrahandshyran för hyresrätter i genomsnitt 50 procent över förstahandshyran i Sverige. Utredningen föreslår att andrahandshyran inte ska få vara högre än förstahandshyran men med ett tioprocentigt tillägg för möbler.

Den hyresvärd som tar ut högre andrahanshyra ska förlora hyresrätten och otillåten andrahandsuthyrning i fortsättning innebära böter eller fängelse. Jan Josefsson tror att det kommer vara positivt för bostadsmarknaden.

– Jag tror att reglerna kommer att få effekt på nivåerna för andrahandshyran och att det också kommer att bli fler lägenheter som sägs upp och lämnas till bostadsförmedlingarna, säger Jan Josefsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista