En insatsstyrka i Frankrike (arkivbild). Foto: Yoan Valat/EPA.
En insatsstyrka i Frankrike (arkivbild). Foto: Yoan Valat/EPA.

Tio gripna i antiterrorist-razzior

1:18 min

I Frankrike och Schweiz har tio personer gripits i en polisinsats mot misstänkta terrorister. Franska myndigheter uppger att de misstänkta ska använt krypterade nätverk för att förbereda en eventuell attack.

De tio personerna, nio män och en kvinna, har gripits i Menton och Aix-en-Provence, i Parisområdet och i en parallell operation i de västra delarna av Schweiz.

Franska åklagare har öppnat ett ärende med två olika brottsrubriker – dels misstänkt terrorbrott, dels provokation till terrorism på nätet, eftersom de misstänkta har kommunicerat via en krypterat nätverk där de bland annat ska ha hyllat jihadister, enligt nyhetsbyrån AFP.

De misstänkta är i åldrarna 18 till 65 år och de flesta av dem är kända hos polisen sen tidiagre som radikala islamister. Nu ska de ha planerat ett attentat någonstans i södra Frankrike, var och när är inte känt.

Saken började att nystas upp i somras då en minderårig person med en kniv på sig greps vid en musikfestival i Paris. Han misstänks för att ha förberett ett attentat och avtjänar nu ett fängelsestraff, enligt AFP.

Sedan 2015 har 240 personer dödats i attentat i Frankrike och franska myndigheter hävdar att de sen dess har lyckats avvärja 32 attacker
genom regeringens anti-terroriststyrka och specialpolis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista