Ny kronprins Saudiarabien Mohammed bin Salman
Nya kronprins i Saudiarabien, Mohammed bin Salman. Foto: HANDOUT

Gripanden i Saudiarabien skakar eliten

Landet står inför en stor antikorroptionsutredning
2:15 min

I Saudiarabien säger åklagare att gripandet av prinsar, minstrar, affärsmän och politiker bara är början i en stor antikorroptionsutredning i landet.
Gripandena har skakat om den annars oåtkomliga eliten. Samtidigt skärps tonläget mot ärkefienden Iran som anklagas för aggressioner.

Saudiarabien har varit händelsernas centrum i Mellanöstern de senaste dygnen.

Det rikaste av alla arabländer genomgår reformer, kronprins Mohammed bin Salman har förklarat att landets ultra konservativa syn på islam ska överges för en mer moderat hållning. Han har bett om omvärldens stöd för ett mer öppet samhälle och för att locka investerare.

Samtidigt har kronprinsen skakat om rejält när den antikorruptionsutredning som han leder inneburit fängslandet av ett 30-tal kungligheter, ministrar och andra högt uppsatta personer i det saudiska samhället.

Aldrig tidigare har den saudiska eliten i sådan omfattning varit föremål för brottsutredningar. Vissa har jämfört det med en revolution andra menar att kronprinsen bara ser om sitt eget hus. Saudiarabien har vänner och fiender i regionen.

En av bundsförvanterna var Libanons tidigare sunnimuslimska premiärminister Saad al Hariri, som under ett besök i Riyadh i helgen överraskande förklarade att han avgår som premiärminister. Han hävdade att det fanns en mordkomplott mot honom och han anklagade Iran och hizbollah för att underblåsa konflikter i regionen.

I Libanon tror många att Saudiarabien förmått honom att avgå för att förhindra kompromisser med ärkefienden Irans allierade Hizbollah.
Det spekulerades i om Hariri hölls i husarrest i Riyadh men i morse lämnade han Saudiarabien för saudiallierade Förenade Arabemiraten.

Saudiarabien och Iran är varandras motpoler och ärkefiender i regionen. De anklagas ofta för att bedriva krig via ombud i både Syrien och Jemen.
Efter att en missil i helgen avfyrats från rebellkontrollerat område i Jemen mot Saudiarabien anklagades genast Iran för att ligga bakom.

Kronprins Mohammed sa i dag att Irans leverenser av missiler till rebellerna i Jemen är en direkt krigsaggression mot Saudiarabien.
Den saudiledda koalition som slåss mot shiarebellerna i Jemen svarade på helgens attack genom att stänga alla luft, land och sjögränser till Jemen.

Något som lär slå hårt mot den redan miserabla humanitära situationen där flera miljoner människor lever på gränsen till svält och där 900.000 drabbats av kolera.

De är offren i ett spel mellan stormakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".