Ericsson
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ericsson möter skeptiska investerare

1:52 min

Telekomjätten Ericsson har möte med sina investerare i New York i dag. Och nu vill det till att bolaget levererar en ordentlig plan för framtiden, tycker många på marknaden.

Anders Elgemyr, vd Jarl Securities som köper och säljer bolag, skulle helst se att Ericsson styckades upp och såldes ut.

– Det är ett för splittrat bolag med för dåligt fokus. Jag vill se en treårsplan över vilka satsningar och vilka tillväxtmål man har inom bolaget inom olika områden. Och en hel del på tekniksidan skulle jag vilja höra om, säger han.

Det går bra för svenska företag, men inte för Ericsson, som gick knappt 5 miljarder back under tredje kvartalet i år, och som brottas med svår konkurrens framför allt från kinesiska Huawei.

I går fick Ericssons vice vd Jan Frykhammar lämna företaget tillsammans Magnus Mandersson, också han vice vd. Fredrik Jejdling, som är chef för Ericssons affärsområde Networks, blir ny vice vd.

Men att ledningen stuvas om räcker inte, tycker de professionella investerare som träffar Ericsson i New York i dag. Det lär krävas mer som nyhet på den så kallade kapitalmarknadsdagen, där VD:n Börje Ekholm kan få tuffa frågor.

Hur ska Ericsson hantera eventuella miljardböter från en korruptionsutredning i USA? Måste Ericsson ta till en nyemission för att få in mer pengar? Och framför allt: Hur ska bolaget få upp sin rörelsemarginal, alltså tjäna mer pengar netto?

– Jag tror att ledningen har bitit sig fast vid att Ericsson befinner sig i en tillväxtindustri, fast de kanske egentligen inte gör det. På grund av alla kraftiga prisfall hela tiden så är det egentligen inget tillväxtbolag. Därför börjar man nu allt mer rikta in sig på bättre lönsamhet genom att kapa kostnader, säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakning på föreningen Aktiespararna.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på banken SEB, tycker att Ericsson är i kris.

– Ja men det tycker jag att man måste säga, att bolaget befinner sig i något av en kris. Vi tror att bolaget kommer att lyckas sänka kostnaderna ordentligt och börja tjäna pengar igen, så det handlar inte om en existentiell kris. Men vi har en negativ syn på aktien. Det kommer att bli tuffare än vad många har räknat med att vända den här skutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista