Belyst fasad
Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna. Foto: Maja Suslin/TT

Säpo tar över utredning om sprängmedel i en lägenhet i Göteborg

1:33 min

Säkerhetspolisen, Säpo tar över utredningen som gäller de tre män som häktades i Göteborg igår misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Lägenhetsinnehavaren har sedan tidigare kopplingar till olika nazistiska och högerextrema rörelser och i lägenheten förvarades stora mängder sprängmedel, vapen och nazistiska symboler. 

Nu flyttas utredningen över till riksenheten för säkerhetsmål.

Karl Melin är presschef på Säpo: 
– Generellt och övergripande så har vi uppdraget att skydda Sverige och svenska intressen dvs rikets säkerhet och det är inom det området som vi tar över utredningen, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Det var vid ett tillslag mot en lägenhet i Västra Frölunda i Göteborg i slutet på förra veckan som polisen påträffade en stor mängd sprängmedel, vapen och olika nazistiska symboler.

Lägenhetsinnehavaren, en man i 50 års åldern häktade på måndagen tillsammans med två andra män födda 1986 och 1991 misstänkta på sannolika skäl för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen som står för lägenheten har erkänt brottet som handlar om det olämpliga i att förvara stora mängder sprängmedel i ett flerfamiljshus. I övrigt förnekar han alla brott och har inte kommit med någon förklaring till vad sprängmedlet skulle användas till.

Tidigare i höstas dömdes tre män med kopplingar till Nazistiska nordiska motståndsrörelsen till fängelse av hovrätten för tre bomdåd i Göteborg under förra vintern.

Att Säpo nu går in i den pågående utredningen i Göteborg innebär att åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål tar över. För övrigt är uppgifterna knapphändiga.

Karl Melin på Säpo igen.

– När det gäller ärendet så har vi svårt att gå in och svara på den typen av frågor eftersom det råder förundersökningssekretess, säger Karl Melin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista