Lagbok
Genrebild. Rättegång inleds i Danmark Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppmärksammad rättegång inleds i Danmark

1:32 min

I Danmark startade idag en uppmärksammad rättegång där 23 irakier kräver skadestånd av den danska staten på grund av danska soldaters agerande under Irakkriget 2004.

Den omfattande rättegången beräknas pågå fram till maj nästa år och är viktig då det är den enda juridiska process hittills som granskar danska soldaters agerande gentemot krigsfångar i Irak.

Redan 2011 uppmärksammade danska medier fallet med 23 irakiska bönder som hävdar att de 2004 greps av dansk militär som överlämnade dem till den irakiska shiamilisen, som ska ha utsatt de tillfångatagna för tortyr med bland annat elstötar och slag. Att fallet kommer till domstol först nu beror på att den danska staten har hävdat att fallet är preskriberat men högsta domstolen avgjorde i fjor att med tanke på omständigheterna kan mycket ha förhindrat irakierna från att agera tidigare, så fallet ska ändå prövas.

Nu blir det upp till dansk domstol att avgöra vad de danska soldaternas ansvar var. Enligt advokat Christian Harlang, som företräder de 23 irakierna, är det enligt lagen lika allvarligt att överlämna civila till en milis när man vet att det är troligt att de kommer att utsättas för tortyr, som att själva utföra tortyren.

– Lika allvarligt som att själv utföra tortyr är det om man överlämnar dem till någon som man vet utför tortyr.

Dessutom hävdar Christian Harlang att danskarna visste man att det handlade om oskyldiga civila innan dessa överlämnades till irakisk militär och en underrättelseofficer kommer att vittna om detta.

– Man handlade utifrån ett politiskt intresse. Man ville vara på god fot med shiamilisen istället för att utgå från ett militärt avgörande.

Men det danska försvarsdepartementet står fast vid att soldaterna agerade rätt och bestrider alla anklagelser. Enligt advokat Peter Biering, försvarare för försvarsdepartementet, har de danska soldaterna visserligen bistått den irakiska militären i operationen men de har inte själva gripit männen, de har inte överlämnat dem och det är dessutom oklart om de verkligen var civila.

– Operationen sker efter att man gjort en hotbedömning så det kan jag inte säga i nuläget att dessa är oskyldiga civila.

Irakierna begär ett skadestånd på 60 000 danska kronor var. Hittills har bara rättsprocessen kostat Danmark mer än så, men det handlar inte om pengarna säger Peter Biering, utan om att bevisa danska soldaterna agerat rätt.

– Och därför kan vi inte bara betala oss fria om en betalning medför en erkännelse för ett ansvar som vi inte menar att vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista