Skatteparadis och EU-flagga.  Foto: Pontus Lindahl/Magnus Schreiber/ TT. Montage: Sveriges Radio.
EU vill svartlista skatteparadis. Foto: Pontus Lindahl/Magnus Schreiber/ TT. Montage: Sveriges Radio.

EU vill svartlista skatteparadis

Kommissionen har varnat 53 länder
1:09 min

EU-ländernas finansministrar vill ha en svart lista över internationella skatteparadis efter Paradisläckan om skatteflykt.

EU:s finansministrar enades idag om att skynda på arbetet mot skatteflykt och avancerad skatteplanering.

– Jag hoppas att Paradisläckan ska göra att vi snabbt kan komma överens, sa EU:s vice ordförande Valdis Dombrovskis på en presskonferens efter finansministrarnas möte i Bryssel i eftermiddags.

Dombrovskis räknar med att EU-länderna i december ska kunna enas om en gemensam svart lista över internationella skatteparadis.

EU-kommissionen har redan varnat 53 länder som vägrar samarbeta kring att komma åt skatteflykt och avancerad skatteplanering. En sån lista finns redan inom OECD med bara ett land uppsatt.

Frankrikes finansminister Bruno le Maire krävde idag att sanktioner ska kopplas till en sådan lista, svartlistade länder ska vägras lån från Internationella Valutafonden och andra internationella finansinstitutioner.

Förslaget välkomnades av EU-kommissionen.

Valdis Dombrovskis hoppades också nå enighet om andra förslag, bland annat att mellanhänder som skatterådgivare och banker ska tvingas att lämna ut uppgifter om sina skatteupplägg, och att multinationella företag ska tvingas redovisa vinster och hur mycket skatt de betalar i varje land där de är verksamma.

Men här råder stora motsättningar inom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".