Bild från demonstration mot förändringar av LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade och en bild på Försäkringskassan
Foto: Janerik Henriksson / TT, Henrik Montgomery/TT

"Försäkringskassan övertolkar assistansdom"

1:12 min

Försäkringskassan gör en långtgående tolkning av rätten till personlig assistans i den nya domen från Högsta förvaltningsdomstolen. Det menar justitierådet Thomas Bull i Högsta förvaltningsdomstolen, som själv varit med och dömt.

Debatten om den personliga assistansen har varit minst sagt intensiv efter att flera domar från Högsta förvaltningsdomstolen resulterat i att färre människor har rätt till statlig personlig assistans.

För en dryg vecka sedan larmade Försäkringskassan om att ytterligare en ny dom kommer att påverka nära 6 000 personer, som nu får färre timmar. Försäkringskassans tolkar domen som att  "väntetid och beredskap" inte ska ge rätt till assistans.

Konkret kan det handla om tiden när en assistent sover i närheten för att vara beredd att byta en sond om natten. Då är det bara sondbytet som ger rätt till assistans och inte tiden före och efter. Men justitierådet Thomas Bull, som alltså själv dömt i målet, anser inte att domstolen tagit ställning i den här frågan.

– Om det är så att man sitter bredvid en person på natten som behöver viss hjälp och hjälpen är kvalificerad, så säger inte vår dom något om hur man ska se på den tiden.

Men Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan, menar tvärtom att de inte hade kunnat tolka domen på något annat sätt.

– Jag anser att vi följer domen och det generella uttalande som görs där. Det här är den tolkningen vi gör.

Försäkringskassans tolkning gäller tills att regeringen kommer fram till om det blir en lagändring i vår.   

– Ska man vara lite självkritisk såhär i efterhand kanske vi skulle ha varit lite tydligare, säger justitierådet Thomas Bull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista