Försvarsminister Peter Hultqvist
1 av 5
Försvarsminister Peter Hultqvist Foto: TT/Anders Wiklund
Patriot luftförsvar
2 av 5
Så fungerar det nya systemet. Foto: Martin Ek/FMV
Så fungerar det nya systemet.
3 av 5
Så fungerar det nya systemet. Foto: Martin Ek/FMV
Så fungerar det nya systemet.
4 av 5
Så fungerar det nya systemet. Foto: Martin Ek/FMV
Så fungerar det nya systemet.
5 av 5
Så fungerar det nya systemet. Foto: Martin Ek/FMV

Bred uppslutning bakom luftvärnsköp

2:17 min

Regeringen har bestämt sig för att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot och informerade i kväll riksdagens försvarsutskott om den planerade affären.

Efter mötet var försvarsminister Peter Hultqvist (S) nöjd.

– Ja det gick alldeles utmärkt. Vi redovisade ju regeringens beslut att gå vidare och ge FMV i uppdrag att förhandla med de amerikanska myndigheterna utifrån ett så kallat Letter of Request, om att beställa ett Patriot-system. Sedan får man återkomma med ett förhandlingsresultat så småningom, så får vi ta ställning till det.

Vad kostar det?

– Jag tänker inte i dag gå in i några kostnadsaspekter utan vi får återkomma med prisuppgifter och annat när vi fått en förhandlingsresultat.

Nej, kostnaderna för det nya luftvärnssystemet ville varken regeringen eller oppositionen prata om efter försvarsutskottets möte. Anledningen är att Försvarets materialverk, FMV, nu inleder förhandlingar med den amerikanska armén om köpet. Då vill regeringen inte avslöja hur mycket som finns i FMV:s plånbok. Men det har talats om 10 till 12 miljarder kronor, i ett första steg. Kanske landar slutsumman på det dubbla.

Regeringens beslut är förankrat i den så kallade försvarsgruppen där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Centern samarbetar om försvarspolitiken. Såhär motiverade Hans Wallmark, moderaternas försvarspolitiske talesperson det faktum att man stöder regeringens beslut.

– Det viktigaste för oss moderater är att försvarsmakten tillstyrker och det finns en fara i dröjsmål, därför är det viktigt att vi kommer igång nu med processen så att vi också kommer att få systemet på plats.

Du har själv varit orolig för om budgeten räcker. Hur ser du på det i dag efter det här beslutet?

– Vi får ju se exakt vad USA kommer tillbaka med när vi ser hela bilden av Patriots. Vi har ju tagit höjd för detta i våra kommande budgetar.

Även de partier som hoppat av försvarsgruppen, Liberalerna och KD, är positiva till regeringens beslut. Såhär sa Mikael Oscarsson Kd:s representant i försvarsutskottet, efter mötet.

– Ja vi behöver ett luftvärn, det är nödvändigt. Det viktiga är ju nu att vi behöver lägga till mer pengar så att vi även klarar ut andra saker.

Vänsterpartiet har avböjt att uttala sig om beslutet om luftvärnsköpet och Sverigedemokraterna har inte gått att nå för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista