Bild från demonstration som radikala muslimer arrangerade i Jakarta i somras.
Foto: Achmad Ibrahim/TT

Studie: Ökad radikalisering i Indonesien

2:45 min

En ny undersökning gjord bland muslimska studenter på högskolor och universitet i Indonesien visar en ökad islamistisk radikalisering bland studenterna.

Två av tio svarade att de stödjer tanken på att landet ska bli ett kalifat och en av fyra att man kan tänka sig att ta till jihad, ett heligt krig, för att nå dit.

Och det finns, liksom i många andra länder i Asien, frågetecken kring den demokratiska utvecklingen, säger terror och konfliktanalytikern Sidney Jones i Jakarta.

– Ja, här har vi sett en ökande intolerans mot oliktänkanden som gör att det finns en oro kring vart demokratin är på väg här i landet, säger Sidney Jones som har följt indonesisk utveckling i över 40 år.

Hon driver nu ett terror och konfliktundersökningsinstitut i Jakarta. Och det hon och andra känner en viss oro inför de starka radikala islamistiska rörelserna som blir allt mer aktiva och högljudda i landet.

Undersökningen bland studenter gjordes av opinionsinstitutet Alvara som frågade över 4 000 studenter på muslimska högskolor och universitet. Svaren visade att det hade skett en klar förskjutning mot ett mer radikalt håll än den moderata form av islam som Indonesien är känt för.

Det här visar att den intoleranta religiösa undervisningen nu nått långt upp i våra toppuniversitet, skriver rapportförfattarna och lägger till att regeringen och moderata muslimska grupper måste vara betydligt mer aktiva på skolor och andra institutioner för att möta de religiösa rörelserna.

En av de grupper som fört ut den mer hårdföra islamistiska läran är Hizb Ut Tahrir, som är terrorstämplad i många delar av världen.

I Indonesien var den till helt nyligen godkänd men är nu förbjuden för att de öppet gått ut med att de vill göra om landet till en islamisk stat, ett kalifat. Men dess talesperson Ismail Jusanto menar att de har sin fulla rätt att få verka som det han beskriver som riktiga muslimer.

– Varför ska jag kallas för radikal för att jag vill leva som en riktig muslim, säger Ismail Jusanto och lägger till att eftersom de flesta i Indonesien är muslimer är det inget konstigt att de strävar efter att det är sharialagar som ska gälla.

– Det är helt normalt att vi strävar efter en regering som vill att vi ska leva som muslimer med sharialagar, säger Ismail Jusanto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista